Slavko Linić u očitovanju optužio Smiljanec

Iz Vlade je poručeno kako će premijer Milanović razmotriti sve podatke iz ministrovog očitovanja kako bi imao cjelovitu informaciju (Patrik Macek / PIXSELL)
Iz Vlade je poručeno kako će premijer Milanović razmotriti sve podatke iz ministrovog očitovanja kako bi imao cjelovitu informaciju (Patrik Macek / PIXSELL)

Hrvatski ministar financija Slavko Linić u očitovanju premijeru Zoranu Milanoviću o “predmetu Spačva”, optužuje bivšu ravnateljicu Porezne uprave Nadu Čavlović Smiljanec za neutemeljeno nisku procjenu zemljišta u Vinkovcima, koje je država preuzela od Spačve na ime poreznog duga u postupku predstečajne nagodbe.

U očitovanju objavljenom na web stranicama Ministarstva financija, Linić tvrdi da procjena, koja je načinjena na temelju naloga Nade Čavlović Smiljanec u ožujku ove godine, nije provedena na temelju zakonskih propisa koji Poreznu upravu ovlašćuju za provođenje procjene tržišne vrijednosti nekretnina, te da nije sačinjena korištenjem podataka koji su već bili na raspolaganju Područnom uredu Porezne uprave Vukovar, prenosi Hina. 

Pored toga, drži kako nisu uzete u obzir prethodne procjene koje su proveli ovlašteni sudski vještaci.

Linić: Neodgovorno prozivanje Čavlović-Smiljanec 

Zaključuje da je procjena Porezne uprave iz ožujka 2014. napravljena mimo pravila struke, jer se Područni ured Porezne uprave Vukovar nije držao usporednih cijena i tabličnih pokazatelja.

U svom očitovanju premijeru Milanoviću, Linić kaže kako je nepoznato zašto je Nada Čavlović Smiljanec s tolikim vremenskim odmakom od sklapanja kupoprodajnog ugovora zatražila od Područnog ureda Vukovar procjenu vrijednosti zemljišta te ocjenjuje procjenu neutemeljenom.

Linić navodi da ga je Čavlović Smiljanec u travnju izvijestila da je zemljište u predstečajnom postupku Spačve precijenjeno te upozorila na velike razlike u procjenama.

“Kako me je ravnateljica o tome osobno obavijestila tijekom travnja 2014., a sudska odluka je donesena u svibnju 2013., zaključio sam da je ulaskom novog vlasnika i potpisanim Sporazumom s ostalim vjerovnicima predmet predstečajne nagodbe zaključen”, piše Linić.

Dodaje kako je uputio ravnateljicu (Porezne uprave), s obzirom na to da procjena Područnog ureda Vukovar odstupa od procjene vještaka, da učini novu procjenu, jer je ocijenio da mogu zbog eventualnih kriminalnih radnji pokrenuti postupak naknade štete od sudskog vještaka i Spačvina revizora.

Na kraju, Linić kaže kako smatra da je neodgovorno prozivanje svojih suradnika od strane Čavlović Smiljanec za novi izbor sudskog vještaka, jer je za dodatnu procjenu bila osobno zadužena.

Vlada: Razmotrit ćemo očitovanje

“Temeljem pristigle nove procjene ne nalazim elemenata prijevare i kriminalnih radnji, a to znači niti eventualnog zahtjeva za naknadu štete”, kaže Linić.

Kratkim priopćenjem danas je na slučaj predstečajne nagodbe vinkovačke Spačve reagirala i Vlada, iz koje poručuju da je premijer Zoran Milanović od ministra financija Slavka Linića danas dobio traženo očitovanje o tom predmetu te da će “razmotriti sve podatke iz ministrovog očitovanja kako bi imao cjelovitu informaciju”.

Predsjednik Vlade Zoran Milanović ranije je zatražio od ministra financija očitovanje o tijeku predstečajne nagodbe Drvne industrije Spačva iz Vinkovaca.

“Predsjednik Vlade danas je dobio traženo očitovanje ministra financija, te će razmotriti sve podatke iz ministrovog očitovanja kako bi imao cjelovitu informaciju o predstečajnoj nagodbi Drvne industrije Spačva”, stoji u priopćenju Vlade Hrvatske.

Cijeli slučaj hrvatski mediji, kako javlja Hina, dovode u vezu i s navodnim političkim sukobima u Vladi, odnosno SDP-u, u kojem su s jedne strane Slavko Linić, njegov smijenjeni pomoćnik Branko Šegon i drugi čovjek Porezne uprave Tihomir Kralj, a s druge – bivša šefica Porezne uprave Nada Čavlović Smiljanec, ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras te premijer Zoran Milanović.

USKOK zatražio dokumentaciju

Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala (USKOK) zatražio je od Ministarstva financija da mu žurno dostavi cjelokupnu relevantnu dokumentaciju koja se odnosi na kupovinu zemljišta tvrtke Spačva kako bi odlučio o daljnjem postupanju.

Podatke od Ministarstva financija USKOK je zatražio nakon što je Jutarnji list objavio članak pod naslovom “Za oranicu vrijednu šest milijuna kuna Linić dao 33, nije htio slušati Poreznu”.

Državno odvjetništvo na svojim internetskim stranicama objavilo je priopćenje povodom brojnih upita novinara vezanih uz novinski članak o ministru financija Slavku Liniću.

Linić se, po pisanju Jutarnjeg, osobno potpisao na odluku da se porezni dug firme Spačva iz Vinkovaca “prebije” zemljištem u iznosu od 33 milijuna kuna (4,4 milijuna eura).

Četiri dokumenta, koja posjeduje taj list, navodno potvrđuju da je Linić osobno donio i potpisao odluku na temelju koje je Ministarstvo financija izgubilo najmanje 790.000 eura, a ukupna šteta mogla bi se popeti čak i do 3,5 milijuna eura.

Komadina: Prljavi veš prati u kući

Komentirajući medijske špekulacije, jedan od četvero potpredsjednika SDP-a Zlatko Komadina izjavio je da nije pobornik procesuiranja političkih odluka, pogotovo zasnovanih na zakonu, te da se u smislu političke odgovornosti “prljavi veš pere u kući, a ne po medijima”.

Najavio je kako će se u srijedu sastati Predsjedništvo SDP- a te da će se vjerojatno tada i o tome razgovarati.

“Ono što mogu reći je da očekujem od svakog pojedinca, člana stranke, a pogotovu dužnosnika u stranci ili Vladi, da se ponaša odgovorno, bilo u potezima u obavljanju svog posla, bilo u informacijama koje se puštaju u medije”, rekao je Komadina.

Na pitanje je li istina da je premijer Milanović preko Jutarnjeg lista i “svojih novinara” krenuo u konačan boj protiv Linića, Komadina je odgovorio da ne bi znao jer nema te informacije.

Josipović bez komentara

“Znakovito je da se toga dosta kroz tjedne ponavlja, uvijek nešto novo, ali ja sam za to da se, ako ima prljavog veša, treba utvrditi je li prljav, a to valjda utvrđuju nadležna tijela i organi”, rekao je Komadina.

Za navodno pokretanje interne istrage u Vladi u vezi sa slučajem Spačva, Komadina je rekao da ne zna što znači interna Vladina istraga, odnosno taj termin.

“Slučaj Spačva” nisu htjeli komentirati predsjednik Republike Ivo Josipović, ni ministar uprave Arsen Bauk, koji su sudjelovali na okruglom stolu o reformi lokalne samouprave.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO