Preminuo Timothy John Byford

Timothy John Byford preminuo je u ponedjeljak u 73. godini (Al Jazeera)

Britanski redatelj, scenarist i glumac Timothy John Byford preminuo je u ponedjeljak u 73. godini, priopćila je Radio-televizija Srbije, prenosi Tanjug.

Byford, koji je veći dio radnog vijeka proveo u Srbiji, ostat će upamćen po TV serijama za djecu Neven, Poletarac i Babino unuče.

Timothy John Byford svojevremeno je radio i za Televiziju Sarajevo, na kojoj je režirao dječje serije Nedjeljni zabavnik i Notna svaštara.

Krajem osamdesetih godina prošlog stoljeća ponovno je radio u Sarajevu, kada je režirao ekološku seriju Tragom Tice Dodo, a mnogi ga pamte po također dječjoj seriji Otvori prozor iz 1990. godine.

Karijeru počeo na BBC-ju

Rođen je 25. srpnja 1941. godine u Salisburyju, karijeru je počeo na BBC-ju, a u Srbiji je živio od 1971. godine.

Ministar prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije Srđan Verbić uputio je telegram saučešća obitelji Timothyja Johna Byforda.

“Primite moje iskreno saučešće povodom smrti scenariste i režisera najlepših dečjih serija. Neven, Poletarac i Babino unuče su promovisali vrednosti na kojima su stasavale generacije”, navodi se u telegramu, priopćeno je iz Ministarstva.

“Sa Radio-televizijom Beograd pokazao je da televizija, ipak, ima obrazovni, zabavni i kulturni uticaj prijemčiv najmlađima. Osećam lični i kolektivni gubitak zbog odlaska čoveka koji je obeležio naša detinjstva”, naveo je Verbić u telegramu saučešća.

Izvor: Agencije