Odgođena odluka o oružanim snagama Kosova

Rasprava odgođena zbog potrebe za daljim konsultacijama, izjavili zastupnici (AP)
Rasprava odgođena zbog potrebe za daljim konsultacijama, izjavili zastupnici (AP)

Skupština Kosova glasala je sa 83 glasa za i dva protiv da se za sutra odgodi tačka o osnivanju oružanih snaga Kosova, koja je bila na dnevnom redu današnje sjednice.

Od 13 srpskih zastupnika nijedan nije prisustvovao sjednici, navodi agencija Tanjug.

Odlaganje rasprave o toj tački dnevnog reda predložili su šefovi zastupničkih grupa Demokratske partije Kosova i Alijanse za budućnost Kosova Adem Grabovci i Ardijan Gjini. Kako navodi portal Koha.net, Grabovci je odlaganje predložio “zbog potrebe za daljim konsultacijama”.

Šef parlamentarne grupe Demokratskog saveza Kosova Ismet Beqiri je rekao da za Demokratski savez Kosova (DSK) ne predstavlja problem kada god bude na dnevnom redu osnivanje tih snaga i da će ta partija glasati “za”.

Dvosatna rasprava

S druge strane, šef parlamentarne grupe Samoopredjeljenja Visar Ymeri je rekao da je jasno zašto se traži odlaganje te tačke dnevnog reda za sutra jer zvanični Beograd traži da oružane snage Kosova ne budu formirane i time, kako tvrdi, “Beograd direktno utječe na rad Skupštine Kosova” zbog ustavnih amandmana o rezerviranim mjestima za manjine.

Myzejene Selmani, šefica parlamentarne grupe Alijanse za Novo Kosovo, rekla je da poziva lidere političkih stranaka da se dogovore i da se ne odlaže u nedogled osnivanje oružanih snaga Kosova.

Kako je prethodno prenijela RTK, lideri kosovskih političkih stranaka ni danas nisu postigli saglasnost o osnivanju oružanih snaga Kosova.

“Ni poslije dva sata, koliko je trajao razgovor lidera u rezidenciji ambasadorke SAD Tracey Jacobson, gdje je bio prisutan i predstavnik EU-a u Prištini Samuel Žbogar, lideri političkih partija nisu uspjeli postići sporazum o oružanim snagama Kosova”, rekao je izvor za RTK.

Izvor: Agencije


Povezane

Vlada Kosova usvojila je prijedlog za osnivanje Oružanih snaga Kosova. Trebale bi imati 5.000 aktivnih vojnika i 3.000 rezervista, a kosovski budžet godišnje će koštati 65 miliona eura. U posljednje dvije godine kosovsko Vijeće sigurnosti vršilo je analizu strateškog sektora u toj oblasti, a zaključak je da se Sigurnosne snage transformiraju u Oružane snage Kosova. […]

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO