Je li vrijeme za građanski odgoj

U septembru, sa novom školskom godinom, učenici šestih razreda u hrvatskim osnovnim školama dobit će i novi predmet – Građanski odgoj.

U toku je oštra javna rasprava. A sukob vuče korijene još od referenduma za definiciju braka kao zajednice muškarca i žene, te uvođenja zdravstvenog odgoja u škole.

Udruženja bliska Crkvi smatraju da se i Građanskim odgojem nameće određena ideologija i da teme poput feminizma i rodne ravnopravnosti ne bi trebale biti dio programa.

Udruženja koje se bave ljudskim pravima kažu – djeca moraju dobiti sve relevantne informacije.

Zabrinjavajuće neznanje

Biti građanin znači – živjeti u gradu, a demokracija je – kad državom vlada jedna osoba uz pomoć policije i tajnih službi. Zabrinjavajuće neznanje koje su u istraživanju početkom godine pokazali hrvatski učenici, počinje se ispravljati od jeseni.

Cilj je učenicima šestih razreda približiti ljudska prava, političku pismenost, potaknuti ih da sami razviju stavove i budu aktivni u društvu. Nastavni plan izradilo je Povjerenstvo u kojem su civilne udruge, ali i nastavnici i stručnjaci Ministarstva i Agencije za odgoj i obrazovanje, izvještava Jasmina Kos. 

Monika Rajković iz Mreže mladih Hrvatske, kaže: “Mi živimo u demokraciji. Netko je odgovoran za to da mi znamo što je demokracija. I to je država, znači to je odgovornost države. Da putem obrazovnog sustava svaka informacija relevantna za život djeteta dođe do njega.”

No, neki od roditelja, poput vjeroučiteljice Mirte Miletić, smatraju da nekim lekcijama – nije mjesto u školi. Ne želi, naprimjer, da njeno četvoro djece u školi uči o feminizmu, jer takva ideologija, kaže, ruši brak i ulogu majke.

Mirta Miletić smatra: “Postoje ono različite uloge, postoji jedna uloga muškarca, druga je žene. I kroz feminizam se, zapravo, ta uloga žene totalno iskrivljuje. Feminizam, ono, podržava sve što je vezano uz promjenu roda. Znači sve, čak se spominje i ne samo homoseksualnost nego ima i tih drugih vrsta rodova.”

Sve što je u nastavnom planu, uzvraća druga strana, u skladu je s Ustavom. A koliko detaljno i na koji način će se obrađivati – na izboru je svakog nastavnika. Predmet će predavati samo oni koji prođu edukaciju u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje. Pripremaju se udžbenici i dodatna literatura, a još mjesec traje i javna rasprava, u kojoj svi mogu reći šta im smeta.

Kristina Pavlović iz udruženja Glas roditelja za djecu, objašnjava: “Ne očekujemo da će se poštivati rezultati te javne rasprave jer tako je bilo i u Zdravstvenom odgoju, da je većina roditelja zatražila izbor između dva programa, a to nije omogućeno, znači ostao je jedan svjetonazorski obojen program.”

Nastavni plan je, kažu u Ministarstvu obrazovanja, rezultat eksperimentalnog provođenja Građanskog odgoja posljednjih godinu dana u 12 škola. Kritike su, kažu, neutemeljene.

Ministar je siguran 

Darko Tot iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, smatra: “Po meni možda jedan od razloga čisto jedna neinformiranost i nepažljivo iščitavanje nastavnog plana i programa Građanskog odgoja. Jer kad se pažljivo čita, mislim da tamo po onome što Građanski odgoj prema znanjima, stavovima promovira – ja mislim da je jako teško naći nekakav problem ili da neće biti konsenzusa.”

I ministar je siguran – novi obvezni predmet predavat će se bez problema. “Pripreme, kao i sve što radi ovo ministarstvo, teku sjajno”, kaže Željko Jovanović.

Odgoj građana počinje sa šestašima, godinu iza predavanja će slušati i sedmi razredi osnovne i prvi srednje, a školske godine 2016/17. Građanski odgoj predavat će se svima od šestog do drugog srednje.
Jedan školski sat sedmično – učit će kako biti građani.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

U septembru, sa novom školskom godinom, učenici šestih razreda u hrvatskim osnovnim školama dobit će i novi predmet – građanski odgoj. U toku je oštra javna rasprava, a sukob vuče korijene još od referenduma za definiciju braka, te uvođenja zdravstvenog odgoja u škole. Udruženja bliska Crkvi smatraju da se i građanskim odgojem nameće određena ideologija. […]

U Hrvatskoj će se od ove nastavne godine u školi učiti o spolnom odgoju prema novom programu. Prethodni je srušio Ustavni sud, jer o njemu nije provedena javna rasprava. Za udruženja bliska Katoličkoj crkvi, koja su mu se od početka protivila, i dalje je preliberalan. Traže drugi, konzervativniji program. 

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO