Milanović: Jasenovac podsjeća na zlo u čovjeku

Kolonom sjećanja od Memorijalnog muzeja do spomenika “Cvijet” u spomen-području Jasenovac počelo je obilježavanje 69. godišnjice proboja logoraša iz koncentracijskog logora Jasenovac.

Uz preživjele logoraše komemoraciji prisustvuje predsjednik Hrvatske Ivo Josipović, predsjednik Sabora Josip Leko i predsjednik Vlade Zoran Milanović, predstavnici diplomatskog kruga, crkvenih zajednica, nacionalnih manjina, antifašističkih udruženja, gosti iz drugih dijelova Hrvatske i inostranstva, prenose hrvatski mediji.

Hrvatski premijer Zoran Milanović rekao je tom prilikom da Jasenovac podsjeća na zlo u čovjeku, da ti zločini nisu bili u ime naroda, već u ime države koja je imala propise koje je prerevnosno počela provoditi prije Trećeg rajha, za šta nema opravdanja.

“Ubice i zločinci su odavno mrtvi. Međutim, oni koji danas šire simpatije prema onima koji su to činili bude zlo u ljudima. Ova moderna Hrvatska je garant da se ovo zlo više nikada neće ponoviti”, istakao je Milanović.

Josipović je rekao da se u Jasenovcu dogodio genocid koji se nikada neće zaboraviti te da su oni koji su Hrvatsku željeli stvoriti na zločinu – učinili zlo hrvatskom narodu.

“Zlo treba nazvati pravim imenom, suprotstaviti mu se i ne dozvoliti da se ikada više ponovi”, dodao je Josipović.

Naglasio je da sjećanje mora biti most koji povezuje opraštanje, te upozorio da zlo nije nestalo. “Ono je tu, vreba, moramo paziti da se ne vrati i ponovi”, dodao je Josipović.

Više od 80.000 žrtava

Komemoracija se održava u znak sjećanja na 22. april 1945. godine, dan proboja zarobljenih iz jasenovačkog logora te kao počast stradalim i preživjelim zarobljenicima tog najvećeg koncentracijskog logora u Nezavisnoj državi Hrvatskoj.

Od 1.073 logoraša, koliko ih je 22. aprila 1945. godine bilo u logoru, u proboj ih je krenulo 600, a preživjelo je samo stotinjak.

Preostala 473 logoraša, koja nisu krenula u proboj, ubijena su i spaljena. Istog dana počeo je i proboj zarobljenika Kožare, dijela logora u mjestu Jasenovcu. Od 167 zarobljenih, proboj je preživjelo 11.

Koncentracijski logor Jasenovac od augusta 1941. do 22. aprila 1945. godine bio je logor smrti u kojem su ubijani muškarci, žene i djeca zbog svoje vjerske, nacionalne ili ideološke pripadnosti. 

Podaci o ukupnom broju žrtava ubijenih u Jasenovcu, među kojima su većinom Srbi, Jevreji i Romi, varira od izvora do izvora. Do danas su poznata imena 83.145 žrtve, od čega je više od 20.000 žena te 20.101 dijete do 14 godina. 

Iako Javna ustanova Jasenovac stalno radi na utvrđivanju broja žrtava, njihov konačan broj ostat će nepoznanica jer su mnogi od logoraša ubijeni čim su dovedeni, prije nego što su bili evidentirani.

Izvor: Agencije