Bara Venecija želi postati Beograd na vodi

Na prostoru Savskog amfiteatra ili “Beograda na vodi” živi 280 porodica. Vlasti najavljuju da će ih iseliti jer planiraju graditi luksuzno naselje. Danas na najvrednijem zemljištu u Srbiji nema luksuza, a vide se samo korov te olupine vozova i brodova.

Plato na kojem bi se, kako nova vlast najavljuje, trebalo izgraditi naselje “Beograd na vodi”, smješten uz rijeku Savu na 90 hektara, decenijama koristi preduzeće Željeznice Srbije, izvještava reporter Al Jazeere Đorđe Kostić.

U vagonu koji je star 48 godina živi bračni par Kuzmić. U improviziranoj kuhinji Sanda kuha kafu. Kaže da su prijavljeni i imaju adresu. Njen muž je bivši radnik Željeznice od koje, kako kaže, iako je očekivao, nije dobio stan. Bili su primorani useliti se u vagon. O „Beogradu na vodi“ slušaju decenijama.

„Otkako smo mi došli, 22 godine, sve su pričali kako će se rušiti. Sada šta bude. Kao dobićemo stan ako nas sada ruše, ali to ko će kome da veruje, da li će to da bude – ne znam“, kaže Sanda Kuzimić, stanovnica naselja Bara Venecija.

U naselju Bara Venecija nalaze se rashodovani vagoni stari više od 100 godina i dom su za blizu 280 porodica. Država najavljuje da će ih iseliti, ali još ne nudi konkretna rješenja gdje će sa stanarima.

Olupine brodova i splavova

Stevka Jeftić je bivša radnica Željeznica. Protivi se iseljavanju.

„Nismo mi mačići pa da nas izbace. A gde ću ja sada? Nisam sposobna ni da stojim, a kamoli da idem negde da se preturam i da se selim, i da sada razmišljam o tome“, kaže Stevka.

U Željeznicama Srbije kažu da na novi smještaj mogu računati samo oni koji imaju rješenje i dozvolu za boravak u naselju. Među njima je i Milan Ivović koji tu živi 40 godina. Kaže da je uložio mnogo u svoju kuću, ali i pored toga ne protivi se iseljavanju.

„Ja bih baš želeo da se to dogodi, da stvarno bude, jer to bi bilo mnogo značajno, ne samo za grad, to bi bilo mnogo značajno za državu Srbiju. Mi bismo tu dobili dosta, uopšte u turizmu, a kamoli dalje da pričamo šta bi se sve događalo“, kaže Milan Ivović.

„Bara Venecija“ bi trebala jednog dana imati dva miliona kvadrata, hotele, luksuzne apartmane…

Dok se ne izgradi, dražava će se morati snaći za hiljadu olupina brodova i splavova koji više od 20 godina stoje na obali Save. Njihovi vlasnici su nepoznati, a ukoliko „Beograd na vodi“ zaživi i oni će morati biti uklonjeni.

Naselje vrijedno više milijardi eura bi se, prema najavama iz Vlade, trebalo izgraditi do 2017. godine.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO