Milanović odbacio optužbe o zavjeri

Na optužbe bivšeg hrvatskog ministra financija Slavka Linića da je zlouporabio sigurnosni aparat kako bi se s njim obračunao premijer Zoran Milanović uzvratio je danas kako je takvo što “skoro i teoretski nemoguće”.

Milanović je novinarima na domjenku u povodu Dana Hrvatskog sabora kazao kako Sabor ima nadležnosti nad radom obavještajnih službi te kako je uvjeren da će, ako mu dođe zahtjev da ispita Linićeve navode, “Sabor to automatski proslijediti i postupiti”.

Milanović: Skoro teoretski nemoguće

“Ali s obzirom da se radi o jako ozbiljnim insinuacijama koje godinama nismo čuli, i to za zlouporabu da bi se pratilo i ugrožavalo čak pripadnike vlastite Vlade, ja moram ovdje radi građana, radi klime u društvu reći da je tako nešto skoro teoretski nemoguće, s obzirom da je sustav postavljen tako da se ne može ništa te vrste raditi bez odobrenja Vrhovnog suda, a Vrhovni sud je prilično samostalan. Ukoliko se to radi bez njega, radilo bi se o takvoj zavjeri kakvu uopće ne mogu zamisliti. To jedan čovjek ne može, to ne možemo čak ni predsjednik Republike i ja zajedno, da to poželimo. To javnost mora znati, a ovo drugo neka ide svojim putem”, rekao je Milanović, javlja Hina.

Ocijenio je da su “možda malo nezapaženo” prošli jučerašnji zaključci Saborskog odbora za nacionalnu sigurnost o nepravilnostima u zapošljavanju u Sigurnosno-obavještajnoj agenciji (SOA) u vrijeme kada je bila pod vodstvom sadašnjeg predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka.

“Tu se radi o jako ozbiljnim zlouporabama zakona, da ne koristim neku težu riječ, a i za to ima jako puno mjesta, i to javnost itekako mora uočiti. To je nešto što je nedopustivo, nešto što se danas, godinama otkad smo na vlasti, ne događa, što je ponovno onemogućeno sustavom koji smo uspostavili i taj sustav štiti i nacionalnu sigurnost i visoke kriterije stručnosti i etike u sigurnosnim agencijama. Dakle, ono ranije je bio, upotrijebit ću riječ, kriminal. SOA se koristila kao zavod za zapošljavanje za jednu stranku”, ustvrdio je Milanović.

Josipović: Linićeve optužbe ozbiljne

Optužbe koje je na račun premijera Zorana Milanovića iznio bivši ministar financija Slavko Linić ozbiljne su i njihova provjera je pitanje vjerodostojnosti države, ocijenio je u petak predsjednik Republike Ivo Josipović.

“Sukobi koji su se dogodili na političkoj sceni u okviru vladajuće stranke su nešto što se mora raščistiti unutar stranke, ali se ne smije dogoditi da taj sukob utječe na državu i njeno funkcioniranje”, rekao je Josipović novinarima nakon svečanog domjenka u povodu Dana Hrvatskog sabora.

Kazao je kako je već zatražio odgovore od Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) vezano uz Linićeve tvrdnje da je Milanović zlouporabio službe za obračun s njime te najavio da će zatražiti sve provjere koje može prema Ustavu i zakonu, a o svemu izvijestiti javnost.

Provjeru Linićevih navoda najavio je i Saborski odbor za nacionalnu sigurnost, no Josipović upozorava da se u Saboru često odlučuje po stranačkoj liniji.

“Ja to želim izbjeći, jer je važno za državu, Vladu i za vlast da se bude transparentan i vjerodostojan vezano uz optužbe koje su na stolu. Optužbe su ozbiljne i provjera onoga što se dogodilo je doista pitanje vjerodostojnosti države”, poručio je Josipović.

Predsjednik je potvrdio da je jutros razgovarao s premijerom Milanovićem i da mu je rekao kako je nužno da se optužbe raščiste na potpuno vjerodostojan, transparentan i jasan način.

“Rezultati će biti brzo. O rezultatima provjere koja će biti stručna provjera i ona koju ja mogu kao ovlašteni nadzornik sigurnosne službe obaviti, o tome ovisi hoće li biti daljnjih sjednica jednoga ili drugog tijela, vidjet ćemo, ali javnost će o tome biti vrlo jasno i transparentno obaviještena”, odgovorio je Josipović na pitanje namjerava li sazvati Vijeće za nacionalnu sigurnost.

“Javnosti poručujem da jamčim da će se istina doznati, bila ovakva ili onakva, da će država u ovom segmentu za koji sam ja odgovoran zajedno s premijerom, funkcionirati zakonito i sukladno Ustavu”, poručio je Josipović.

Dragovan: Odbor će ispitati Linićeve navode

Upitan kako će se afera odraziti na odnose u SDP-u i je li moguć raspad stranke, Josipović je kazao kako ne želi ulaziti u unutarstranačke odnose.

“U stranačke odnose neću ulaziti, kao što nisam ulazio ni kada su bili u HDZ-u. To je stvar stranaka, ali ponavljam, unutarstranački odnosi ne smiju imati utjecaj na funkcioniranje države”, rekao je Josipović.

Na pitanje bi li trebalo raspisati izvanredne parlamentarne izbore, odgovorio je da je raspisivanje izbora stvar odnosa u parlamentu.

Potpredsjednik Saborskog odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Igor Dragovan (SDP) najavio je danas će Odbor ispitati navode bivšeg ministra financija Slavka Linića (SDP) da je premijer Zoran Milanović zlouporabio sigurnosne službe.

Odbor će, kaže Dragovan, ispitati “i argumentirane i neargumentirane navode” kako bi se skinula svaka sumnja s mogućih zlouporaba sigurnosno-obavještajnog aparata.

“Nema guranja stvari pod tepih, ako postoji ikakva sumnja, Odbor će provesti nadzor, vidjeti i utvrditi pravo stanje stvari”, rekao je Dragovan.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Dvadesetak dana nakon što ga je hrvatski premijer smjenio – bivši ministar finansija Slavko Linić prvi put je govorio o odnosu s premijerom i predsjednikom SDP-a Zoranom Milanovićem. Optužio ga je da je štitio poslovne interese članova porodice i prijatelja, a njega je, kaže – kroz medijske spletke proglasio kriminalcem.

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO