Srbija: Pronađeni ostaci 21 žrtve u grobnici

Prije mjesec dana počeo je proces ekshumacije (EPA)

U masovnoj grobnici Rudnica kod Raške do sada su pronađeni posmrtni ostaci 21 osobe albanske nacionalnosti, a riječ je o žrtvama koje su stradale tokom oružanih sukoba na Kosovu.

„Prema procenama stručnjaka, ekshumirani posmrtni ostaci odnose se na 21 lice čiji će identiteti biti utvrđeni DNK analizom. Jedan broj ekshumiranih posmrtnih ostataka je trenutno u procesu sudsko-medicinske obrade i identifikacije. Takođe, nastavljaju se pretrage terena i iskopavanja koja su fokusirana na proširivanje ove lokacije i pronalaženje preostalih posmrtnih ostataka za koje se pretpostavlja da su pokopani na ovoj lokaciji“, navedeno je iz Komisije za nestala lica Vlade Srbije.

Osim nadležnih državnih organa i tima sudskih vještaka iz Republike Srbije koji rukovode forenzičkim aspektom, na lokaciji su i stručnjaci EULEX-a i predstavnici Međunarodnog komiteta Crvenog krsta, Međunarodne komisije za nestale i prištinske delegacije Radne grupe za nestala lica u svojstvu posmatrača.

„Svi učesnici u procesu su uključeni i u potpunosti posvećeni uspešnom završetku forenzičkog procesa na ovoj lokaciji“, ocijenjeno je iz Komisije za nestala lica uz napomenu kako je „ekshumacija na lokaciji Rudnica od posebnog značaja za porodice nestalih lica, koje godinama pokušavaju da pronađu i dostojno sahrane posmrtne ostatke svojih najbližih“.

Svjedoci otkrili lokaciju grobnice

Na osnovu naredbe Višeg suda u Beogradu, 23. aprila počeo je proces ekshumacije grobnice na lokaciji kamenolom Rudnica, opština Raška, gdje su pokopani posmrtni ostaci nepoznatih osoba.

Prema do sada dobijenim rezultatima DNK analize radi se o žrtvama albanske nacionalnosti koje su stradale tokom konflikta na prostoru Kosova.

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije je prije nekoliko godina saopštilo kako se vjeruje da se tu nalazi masovna grobnica koja krije 250 tijela kosovskih Albanaca.

Tužilac za ratne zločine Srbije Vladimir Vukčević još je 2010. godine izjavio da su u saradnji sa EULEX-om, a prema izjavama svjedoka, kod mjesta Majdan otkrili masovnu grobnicu.

Lokacija je pretraživana ranije, ali nije ništa pronađeno. Na mjestu gdje su pronađeni posmrtni ostaci preduzeće Kosmet put  je odmah nakon rata na Kosovu, 1999. godine sagradilo objekat koji je srušen prije mjesec dana. Odmah zatim u neposrednoj blizini objekta pronađeni su ostaci ljudskih tijela.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO