Raseljeni zbog poplava čekaju smještaj

Velika materijalna šteta od poplava još se zbraja u Bosni i Hercegovini, a ljudima koji su morali napustiti svoje kuće pronalazi se alternativni smještaj.

Novi domovi trebalo bi da svima budu izgrađeni do jeseni, tvrdi nadležno ministarstvo. Samo uništenih stambenih objekata je 50.000.

Reporter Al Jazeere Marin Veršić posjetio je naselje Svrake u općini Vogošća, gdje je izmješteno 19 porodica. Iza žute linije nalazi se crvena zona klizišta.

Sifet Korjenić svoju kuću može samo isprazniti od namještaja. Trajno se više nikada neće moći vratiti iz sigurnosnih razloga.

‘Nestalo za šest sekundi’

“Poslije toliko godina života, najedanput… znači sve je ovo trajalo šest sekundi, za šest sekundi sve je nestalo”, kaže Sifet.

Općina Vogošća je iseljenim porodicama osigurala smještaj u stanovima. Tu će moći ostati godinu dana.

Namještaja nema, a preko noći, spavajući na tankim spužvama, kažu nam novi stanari, nažuljali su leđa. Ipak, zahvalni su na četiri zida.

“Bosanci su inače takvi, dosta trpe, dosta su izdržljivi, ali ne damo se, inače smo u duši takvi”, govori Izet Korjenić, iseljeni iz Svraka.

Zbog poplava i klizišta, u Bosni i Hercegovini raseljeno je 80.000 ljudi. Poplavljeno je 50.000 stambenih objekata. U većoj mjeri, blizu 60 posto štete, načinjeno je u bh. entitetu Republika Srpska.

Bez smještaja pet hiljada ljudi

U otprilike 40 prihvatnih centara, u ovome trenutku nalazi se 5.000 osoba koje nemaju smještaj.

“Do jeseni mi smo uvjereni da će ljudi biti u svojim domovima, da će moći boraviti, što ne znači da će njihovi domovi biti u cjelosti obnovljeni, jer bez međunarodne pomoći mi to sami  ne možemo napraviti, ali nam je cilj da ljudima omogućimo minimum”, kaže Božo Ljubić, ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Ministarstvo finansija sutra bi trebalo izračunati koliko je sredstava prikupljeno putem donacija iz inostranstva, a zatim će početi izrada plana, za sada još na razini izmjena ideja.

“Komisije za utvrđivanje šteta nastalih od poplava svoj bi posao trebale dovršiti za tri tjedna. Tada će se saznati koliko je novca potrebno Bosni i Hercegovini za obnovu, koja će uslijediti preko ljeta”, javlja Veršić.

Izvor: Al Jazeera