OSCE zabrinut zbog cenzure interneta u Srbiji

OSCE upozorava kako su u kriznim trenucima kad su poplave pogodile regiju, neke internet stranice i online sadržaji blokirani (Reuters)

Predstavnica OSCE-a za slobodu medija Dunja Mijatović izrazila je zabrinutost zbog cenzure sadržaja na internetu u Srbiji i pozvala vlasti u toj državi da njeguju necenzuriranu debatu o pitanjima od javnog interesa.

Prema priopćenju OSCE-a, taj trend je postao zabrinjavajući tokom prošlog tjedna, kada su u kriznim trenucima u kojima su poplave pogodile regiju, neke internetske stranice i online sadržaji blokirani.

‘Ne miješati se u rad medija’

„Duboko sam zabrinuta zbog navoda da su stranice i online sadržaji blokirani. To je jasno kršenje prava na slobodu izražavanja. Online sadržaj protumačen kao kritički prema vlastima uklonjen je s nekoliko stranica u Srbiji“, navela je Mijatović u svom priopćenju.

Prema njenim riječima, stranice Druga strana i Teleprompter bili su nedostupni, a sa internet stranice Blica izbrisan je prošlotjedni blog Dragana Todorovića.

Todorović je uputio kritike premijeru Srbije Aleksandru Vučiću zbog, kako je naveo, prekasne reakcije u slučaju poplava i ponašanja na poplavljenih područja.

„Pozivam srpske vlasti da stave točku na ovo i prestanu se miješati u rad online medija. Moj ured je spreman da pomogne vlastima kako bi osigurao njeno djelovanje u skladu s obvezama OSCE-a o slobodi medija“, poručila je Mijatović.

Izvor: Agencije


Povezane

Prema indeksu medijskih sloboda za 2013, Slovenija je na 39. mjestu, Srbija na 74, Crna Gora na 78, Hrvatska na 83, Kosovo na 98, BiH na 103. i Makedonija na 122. mjestu.

Published On 01 May 2014
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO