Obrenovčani: Novi smještaj je kao deponija

Obrenovčani tvrde da su u Krnjači gnijezda ptica i vlaga (Al Jazeera)

Stanovnici Obrenovca, koji su nakon poplava bili evakuisani u beogradskom hotelu Slavija, danas su, kako tvrde, bili primorani da napuste taj objekat te su premješteni u obližnji izbjeglički centar u Krnjači.

Mnogi od njih protive se takvoj odluci i ne žele da napuste autobuse koji su ih dovezli na novu lokaciju, a kao razlog navode neprihvatljive uslove za život. Među premještenima su i djeca, i trudnice.

„Tri kilometra odavde je prva prodavnica, a prevoza nema. Radim na Novom Beogradu i ne mogu da odem na posao, jer nemam prevoz. Preživeli smo sve ono, pobegli odande i došli ovde da nas unište do kraja“, žali se Slavica Šaša iz Obrenovca.

Njen sugrađanin Nenad Stefanović tvrdi kako su u novom smještaju uslovi nemogući.

„Unutar su bukvalno gnezda ptica, vlage i sve ovo ovde smrdi. Doveli su nas na deponiju. Ovo je strašno“, kaže Stefanović.

Nema mjesta u hotelima

Iz Crvenog krsta Beograd kažu da su uradili sve što je u njihovoj moći kako bi pomogli ugroženima, obezbijeđeno im je dovoljno hrane i vode, no i pored toga  mnogi ne žele da napuste autobuse.

„Beogradski hoteli više nisu u mogućnosti da besplatno smeštaju evakuisane, ali je Grad Beograd svima našao smeštaj na Paliluli, u Zrenjaninu i Novom Sadu, kao i prevoz“, izjavila je kasnije gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Jasmina Ivanović.

Dodala je da se bez prekida traga i za novim kapacitetima sve dok se ne steknu uslovi za povratak svih evakuisanih u Obrenovac.

Govoreći o potrebi premještanja određenog broja evakuisanih iz hotelskog smještaja u druge prihvatne centre, Ivanović je rekla da grad i dalje obezbjeđuje neophodan smještaj za sve evakuisane.

„Štab za vanredne situacije grada Beograda ne raspolaže sopstvenim kapacitetima za smeštaj evakuisanih sa poplavom ugroženih područja. Zavisimo od dobre volje i svesti o potrebama tih građana i onih koji žele da pomognu“, rekla je Ivanović.

Objasnila je i kako su brojni beogradski hoteli privremeno smjestili određeni broj evakuisanih, ali i dodala kako ti objekti više nisu u mogućnosti da besplatno smještaju građane, jer su njihove hotelske sobe izdane, neke i mjesecima unaprijed.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO