Kragujevac: Zbog poplava iseljeni deseci ljudi

Najveći problem napravio Bresnički potok, kao i bujične vode, koje su na saobraćajnice izbacile kamen (Tanjug)

Zbog dvosatnog nevremena koje je u ponedjeljak navečer pogodilo Kragujevac, iz kuća je iseljeno najmanje 80 osoba, rečeno je na sjednici Štaba za vanredne situacije, koji je ranije saopćio da u tom gradu proglašava vanrednu situaciju.

Zamjenik komandanta štaba Zoran Jovanović potvrdio je kako se radi na ubrzanoj sanaciji stambenih objekata iz kojih su ljudi iseljeni.

Naglašavajući da su nadležne ekipe na terenu i da utvrđuju stepen oštećenja, poslije čega će se raditi i procjena štete, Jovanović je rekao da je samo na lijevoj strani Bresničkog potoka potopljeno najmanje 50 stambenih objekata, kao i brojni privredni objekti na početku industrijske zone Ilićevo.

Najviše poplavljenih objekata ima u naseljima Ždraljica, Bresnica, Beloševac, Ilina Voda, a velika su i oštećenja na putevima u područjima na kojima je došlo do prelijevanja potoka, kao i zbog bujica.

Jovanović je odbacio kritike vlasnika poplavljenih kuća u blizini Bresničkog potoka da je gradska vlast odgovorna što su im domovi poplavljeni, zato što nisu uredili vodotokove i kišnu kanalizaciju.

“Odgovorno tvrdim, a to će svi koji se bave i hidrologijom reći, da nijedan vodotok nije projektovan da primi ovoliku količinu vode niti je, kao nedavno što je bio slučaj kod Save bilo da se namerno plave zone, jednostavno Bresnički potok nije mogao da primi svu tu vodu”, rekao je Jovanović.

Potvrdio je i kako je poplavljen veliki broj objekata, kao što su podrumske prostorije Kliničkog centra, Hitne pomoći, škola, dječijih obdaništa, privrednih objekata i privatne kuće.

Voda bila i metar visine

Miomir Stojanović i Miroljub Petrović, vlasnici kuća u ulici koja je odmah uz Bresnički potok, za agenciju Tanjug su rekli da su im sutereni i prizemlja kuća popavljeni vodom koja je dolazila sa ulice, ne iz potoka.

Stojanović je pokazivao kako je voda bila i metar visine, a Petrović da je bio na putu kući te da mu je u jednom trenutku voda na ulici bila do pojasa. Nije stigao, kako kaže, spasiti namještaj, ali je spasio psa.

Nevrijeme je poplavilo i zakupljene proizvodne pogone kompanija, podrumske prostorije hotela “Ženeva”, restoran i kuhinju hotela “President”.

Vlasnik hotela “President” Živadin Ðoković je Tanjugu izjavio da njegov objekat često ima problema s vodom jer, kako je rekao, u ulici se neplanski gradi, a javno-komunalna preduzeća, kad god izvode radove u toj ulici, danima ne zatvaraju rupe i uvijek uzrokuju problem, kao što je to bio slučaj u ponedjeljak.

U nevremenu, praćenom jakom kišom i udarima vjetra i do 60 kilometara na sat, koje je u ponedjeljak zahvatilo Kragujevac, pala su 53 litra kiše po metru kvadratnom.

Brojne ulice su zbog bujične vode bile poplavljene i neprohodne, ali se kasnije većina voda povukla.

Izvor: Agencije


Povezane

U olujnom nevremenu koje je zahvatilo Kragujevac za samo jedan sat palo je 50 litara kiše po metru kvadratnom.

Published On 26 May 2014
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO