Hrvatska: Sve glasnije kritike vođi SDP-a

Nakon izbora za Evropski parlament, glasni su pozivi lidera na promjene Evropske unije.

U Hrvatskoj se čuju pozivi na rekonstrukciju Vlade i promjene u vladajućoj Socijaldemokratskoj partiji (SDP).

Mnogo je nezadovoljnih načinom na koji Zoran Milanović vodi stranku i Vladu, a to nezadovoljstvo je pojačano nakon poraza na izborima u nedjelju.

Mnogi smatraju da SDP-u predstoje unutarstranačka previranja, izvještava Al Jazeerin reporter Ivan Čorkalo.

‘Jasna odgovornost’

Za lidera primorsko goranskog SDP-a, pitanje odgovornosti za izborni rezultat kristalno je jasno.

“U stranci se treba razgovarati, stranačke kolege nesuglasice trebaju rješavati u stranci, a ne prati veš u javnosti. To ne doprinosi stabilnosti SDP-a, ne doprinosi rejtingu SDP-a i mislim da je dobar dio takvog ponašanja i rezultat bio na ovim izborima”, ističe Zlatko Komadina, potpredsjednik SDP-a.

Na sjednici riječkog SDP-a, nedavno smijenjeni ministar finansija Slavko Linić, najavio je obračun sa Zoranom Milanovićem, a njegove kolege potvrđuju da će uskoro i javno istupiti i progovoriti o šefu stranke. 

Za loš rejting SDP-a, bivši gospodarski strateg stranke Ljubo Jurčić, krivi isključivo Zorana Milanovića, zbog kojeg je i istupio iz stranke. 

“Da je političke zrelosti društva onda nakon dvije godine mandata SDP ne bi više vladao, a da je više demokratičnosti u SDP-u, onda bi se, nakon dvije godine mandata kada nije bilo rezultata, trebala napraviti rekonstrukcija”, smatra Jurčić.

Nužne promjene

Marko Melčić član je zagrebačkog SDP-a i jedan od rijetkih koji javno istupa protiv stranačkog šefa. Nakon izbornog poraza, smatra, Zoran Milanović trebao bi dati ostavku. 

“On treba, ali neće… Dao je do znanja da mu ne pada na pamet da da ostavku. To znači da sve ostaje na zrelosti stranke da to ocijeni i poduzme korake. To može bit već i na sljedećoj sjednici glavnog odbora, a postoji mogućnost da promjene zatraži i pet županijskih organizacija što omogućava statut stranke”, ocijenio je Melčić.

Izborna konvencija u SDP-u planirana je nakon parlamentarnih izbora 2016. godine. Želi li vladajuća koalicija dobiti novi mandat, nužne su promjene, smatra Milorad Pupovac, kandidat s liste Kukuriku koalicije za Europski parlament.

“Rekonstrukcija Vlade trebala je biti još prije godinu dana, a sada je zadnji trenutak da se nešto napravi jer će sutra biti kasno”, kaže Pupovac.

No, brojni analitičari smatraju kako je kasno za promjene, a izostanak rezultata na čelu Vlade, te sve veći broj nezadovoljnog članstva, kažu, Zoranu Milanoviću mogli bi poljuljati i lidersku poziciju unutar stranke. 

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Pobjednik evropskih izbora u Hrvatskoj je HDZ, koji je sa svojim koalicionim partnerima osvojio 6 od 11 mandata. 4 mandata pripala su SDP-ovoj koaliciji, a jedan mandat novosnovanoj stranci Mirele Holly ORAH. Budući da je bivša ministrica zaštite okoliša  Holly nedavno izašla iz SDP-a, analitičari se slažu da su i njezini glasovi, kao i pobjeda […]

Published On 26 May 2014

Hrvatski premijer Zoran Milanović – smijenio je ministra finansija Slavka Linića, a za nasljednika će saboru predložiti njegovog zamjenika Borisa Lalovca. Poznato je da njih dvojica mjesecima nisu u dobrim odnosima, a povod za smjenu, bila je afera u vezi sa kompanijom Spačva iz Vinkovaca. Linić je sa tom kompanijom potpisao nagodbu prema kojoj je […]

Published On 06 May 2014
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO