Strah od novih izlijevanja rijeka u Srbiji

Hidrometeorološke službe upozoravaju na vodotoke bujičnog karaktera (Nemanja Jovanovi? / Tanjug)

Republički hidrometeorološki zavod Srbije (RHMZ) upozorio je da bi tijekom utorka i srijede moglo doći do kratkotrajnog, manjeg porasta vodostaja sa mogućnošću dostizanja upozoravajućih razina na nekoliko rijeka u Srbiji.

Na Savi kod Šapca vodostaj se nalazi iznad granice izvanredne obrane od poplava, a kod Jamene, Sremske Mitrovice i Beograda iznad granice redovne obrane s tendencijom opadanja.

Na gornjem toku Kolubare s pritokama do 28. svibnja će vodostaji biti u kratkotrajnom porastu s dostizanjem i prevazilaženjem upozoravajućih razina, a na vodotocima bujičnog karaktera očekuju se kratkotrajni nagli porasti s izlijevanjem.

Na Dunavu kod Novog Sada, Slankamena, Zemuna, Pančeva i Banatske Palanke vodostaji su iznad granice redovne obrane od poplava s tendencijom opadanja, a ista je situacija i na Tisi kod Titela.

Problemi se očekuju na još desetak rijeka u Srbiji, pa iz Hidrometeorološke službe upozoravaju na vodotoke bujičnog karaktera.

Beograd i okolicu, kao i Valjevo, Aranđelovac, Bor, Kragujevac i mnoga druga mjesta u Srbiji tijekom ponedjeljka je zahvatilo nevrijeme praćeno lokalnim obilnim pljuskovima, grmljavinom i tučom.

U poplavama koje su pogodile Srbiju smrtno su stradale 33 osobe, dok je najmanje 31.000 evakuirana iz svojih domova.

Izvor: Agencije