Posavljaci danima uz stoku na savskom nasipu

Iako je situacija u Posavini pod kontrolom, ugroženi stanovnici na području Orašja i okolice strahuju od mogućih zaraza jer se voda povlači, nakon čega će ostati blato, mulj i brojni komarci, javlja Al Jazeerin reporter Boris Gagić.

Obilazeći šire područje Orašja, Al Jazeerina ekipa posjetila je brojne stanovnike sela Vidovice i Kopanice, koji su svoju stoku izveli na savski nasip i tamo već danima čekaju da se voda povuče kako bi se vratili kućama.

Rizični su i „čepovi s vodom“, a posebnu opasnost predstavlja uginula stoka koju stanovnici Posavine nisu uspjeli izvući na sigurno.

„Uginula stoka izvlači se iz svih sela, ali mještani očekuju da ta akcija ide nešto brže. Kad su komarci u pitanju, ovdje se stvorilo jedno veliko jezero i strahuje se od njihove najezde. Zato očekuju zajedničku akciju vlasti BiH, Hrvatske i Srbije na suzbijanju komaraca“, javlja Gagić.

Vodostaj Save opada duž cijelog njezina toka, no mjere izvanredne obrane od poplava ostaju na snazi i na području Odžaka, izvanredna situacija još važi za područje Doboja i Bijeljine, a otpad, klizišta i pomjerena minska polja prijete bh. stanovništvu.

Na području mnogih bh. gradova traju akcije čišćenja i dezinfekcije tla, a poplavljeno područje Bijeljine i dalje je epidemiološki rizično.

Problem u tuzlanskoj regiji i dalje prave brojna klizišta koja prijete naseljima.

Zbog poplava i klizišta u BiH interno je raseljeno najmanje 80.000 ljudi, dok je u 44 prihvatna centra u državi smješteno 5.000 građana.

Procjena štete na terenu

Timovi Svjetske banke nalaze se u Bosni i Hercegovini gdje na terenu obavljaju procjenu šteta nastalih od poplava, potvrdila je direktorica Svjetske banke za jugoistočnu Europu i središnju Aziju Ellen Goldstein.

Istaknula je kako ti timovi djeluju u partnerstvu s Europskom unijom, agencijama Ujedinjenih naroda, vlastima u BiH i drugim tijelima te da će se fokusirati na neka od ključnih područja, kao što su energetika, vodoopskrba, pitanje egzistencije, transporta itd.

“Surađivat ćemo s vlastima u BiH kako bi bila urađena najbolja procjena”, naglasila je Goldstein na konferenciji za novinare u Sarajevu, održanoj u okviru Foruma za prosperitet i zapošljavanje u BiH.

Prema njenim riječima, sredstva Svjetske banke u BiH moći će biti preusmjerena da bi bile zadovoljene osnovne potrebe građana.

“Zatražila sam od Odbora direktora Svjetske banke da budu odobrene izvanredne mjere u obliku ‘soft zajmova’ koji će biti iskorišteni kako bi bilo odgovoreno na urgentne potrebe”, rekla je Goldstein.

Potvrdila je i da će oporavak od poplava biti dio šireg ekonomskog oporavka koji je BiH počela 2013. godine.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO