OLUJA: Vanredno stanje u Kragujevcu

Zbog velike količine kiše pojedine ulice u Kragujevcu su poplavljene (Miloš Milivojevi? / Tanjug)

Štab za vanredne situacije Kragujevca proglasio je u ponedjeljak uvečer vanrednu situaciju u tom gradu, saopćila je informativna služba gradske uprave.

“Najugroženija su naselja Ždraljic, Beloševac, Lekina bara i potez oko ‘Žitoprodukta’, a ima i poplavljenih industrijskih objekata kao i privatnih kuća”, navedeno je u saopćenju u kome se naglašava da je u toku evakuacija svih lica čije su kuće poplavljene.

U olujnom nevremenu koje je Kragujevac zahvatilo u popodnevnim satima za samo jedan sat palo je 50 litara kiše po metru kvadratnom, izjavio je Tanjugu šef  Meteorološke stanice u tom gradu Blagiša Dobrosavljević, dodajući kako su udari vjetra iznosili i 60 kilometara na sat.

Zbog velike količine kiše pojedine ulice u Kragujevcu su poplavljene.

Obrenovac polako oživljava

Gradska Opština Obrenovac od ponedjeljka u 9:00 sati ponovo će početi rad, na staroj adresi i u staroj zgradi, a predsjednik te opštine Miroslav Čučković pozvao je građane na strpljenje, jer službenici neće biti u mogućnosti odjednom primiti sve prijave šteta u poplavama, javio je Tanjug.

Čučković je naveo da će u zgradi dežurati službenici i pružati neophodne informacije građanima, koji će moći prijaviti sve što im je oštećeno u poplavama.

“Napravili smo 10 kategorija dobara koja su oštećena poplavom, od individualnih stambenih objekata, poljoprivrednih objekata, lokala, firmi, do automobila i drugih pokretnih stvari, kao što su plovila i radne mašine”, rekao je Čučković.

Ruski spasioci napuštaju Srbiju

Napomenuo je da opština, kada počne raditi, neće biti u mogućnosti odjednom primiti svih gotovo 30.000 zahtjeva za oštećene objekte i gotovo 25.000 zahtjeva za oštećene automobile te napomenuo da će prijave biti moguće i putem telefona i interneta.

“Nakon toga će komisije izaći na teren i napraviti zapisnike”, kazao je Čučković, prenosi Tanjug.

Ekipa ruskih spasilaca, na čelu sa zamjenikom ministra za vanredne situacije Eduardom Čižikovim, koji su pomagali poplavljenim područjima u Srbiji, u ponedjeljak se vraća u Rusiju.

Rusija je u Srbiju 16. maja poslala 79 spasilaca i 12 komada tehnike, koji su spasili 2.262 osobe, od kojih 604 djeteta, rekao je Čižikov.

Izvor: Agencije