Mostar obilježava obnovu Starog mosta

Stari most preko Neretve obnovljen je i ponovno otvoren za javnost 23. jula 2004. godine (Anadolija)

Predstavnici Agencije Stari grad su na luk Starog mosta postavili ploču s podacima ko je i s koliko sredstava učestvovao u finansiranju obnove Starog mosta.

Ovim činom praktično su počele pripreme za obilježavanje desete godišnjice obnove najvrjednijeg kulturno-historijskog spomenika u Bosni i Hercegovini, Starog mosta, koji se nalazi na Listi svjetske baštine UNESCO-a, javlja agencija Anadolija.

“Cilj nam je pružiti informaciju turistima i građanima Mostara – ko je i s koliko sredstava učestvovao u finansiranju obnove Starog mosta”, pojasnio je Miralem Fajić, direktor Agencije Stari grad.

Učešće u obnovi

Na ploči je istaknuto da je Vlada Republike Italije donirala 3.089.200 dolara, Vlada Kraljevine Holandije 2.000.000 dolara, Vlada Republike Turske 1.000.000 dolara, Razvojna banka Vijeća Evrope 980.000 dolara, Vlada Republike Hrvatske 490.000 dolara i Svjetska banka putem kredita za Grad Mostar 4.000.000 dolara.

Ideju obilježavanja desete godišnjice rekonstrukcije Starog mosta i dvadesete godišnjice dolaska Evropske unije u Mostar, na sastanku u tom gradu 7. aprila ove godine pokrenuli su gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić i šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik EU-a Peter Sorensen. 

Stari most preko rijeke Neretve u Mostaru je, kada je izgrađen, bio je najveća lučna konstrukcija na svijetu.

Dao ga je sagraditi 1566. godine Sulejman Veličanstveni, a graditelj je bio Mimar Hajrudin. Most je čvrsto stajao 427 godina dok nije uništen tokom rata u Bosni i Hercegovini 1993. godine.

Obnovljen je i ponovno otvoren za javnost 23. jula 2004. godine.

Izvor: Agencije


Povezane

Višestruki pobjednik skokova sa Starog mosta u Mostaru, Lorens Listo, skokovima se bavi već 15 godina. Mostarski šampion za Al Jazeeru priča o svojim podvizima, o tome što skakači proživljavaju i kako doživljavaju skok.

Published On 28 Jul 2013
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO