Voda se povlači u okolini Županje

Na snazi su vanredne mjere odbrane od poplava (AP)
Na snazi su vanredne mjere odbrane od poplava (AP)

U protekla 24 sata vodostaj Save kod Županje pao je za 34 centimetra i u 10 sati iznosio je 938 centimetara, a voda se polako povlači i s poplavljenih područja, te je u nekim mjestima pala i za više od metra.

Opadanjem vodostaja kod Županje stekle su se i pretpostavke za ublažavanje proglašenih mjera obrane od poplave, pa su Hrvatske vode za Županju ukinule izvanredno stanje na zaštitnim vodnim građevinama, a na snazi su i dalje izvanredne mjere obrane od poplava.

Iz Hrvatskih voda kažu kako nisu u mogućnosti komentirati daljnje korake u postupku predistražnih radnji, koji je počeo nakon što je policija izuzela dokumentaciju vezanu uz ojačanje nasipa na lijevoj obali kod Rajevog Sela.

Puknuće nasipa, u noći sa 17. na 18. svibnja, dovelo je do potpune poplave toga te okolnih sela, javlja Hina. 

Zbog te je poplave to područje moralo napustiti više od 11.000 ljudi, a u poplavama je, prema službenim podacima, poginula jedna osoba.

Hrvatske vode: Nemoguće predvidjeti nesreću

Iz Hrvatskih voda kažu kako će nastaviti kontrolu te da će do konačnih zaključaka moći doći tek nakon povlačenja vode s poplavljenog područja.

Dodaju kako su angažirali dvojicu stručnjaka, koji će dati neovisno stručno mišljenje o tome zbog čega je došlo do puknuća nasipa.

Nedjeljko Šimundić, glavni inženjer Hrvatskih voda i voditelj radova na izgradnji prednasipa kod poplavljenog Rajeva Sela, rekao je da se nije moglo predvidjeti gdje će nasip popustiti.

“Pucanje nasipa kod Rajeva Sela jednostavno je bio splet nesretnih okolnosti i nesreća se nije mogla predvidjeti”, kazao je.

Prema podacima Državnog hidrometeorološkog zavoda, 17. svibnja oko 18 sati Savom je kod Slavonskog Šamca u smjeru Županje i Rajevog Sela teklo više od 6.000 prostornih metara vode u sekundi.

Do tada, najveći protok Save na tom području zabilježen je kod Županje 19. siječnja 1970. godine i iznosio je 4.161 prostornih metara u sekundi.

Prema analizama vjerojatnosti, prije ovog poplavnog događaja maksimalni godišnji protok tisućugodišnjeg povratnog razdoblja na Savi kod Županje iznosio je gotovo 5.000 prostornih metara u sekundi, navode iz Hrvatskih voda.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO