Podgorica: Đukanović vodi na izborima

Na osnovu 88 posto obrađenih glasačkih listića, nijedan učesnik lokalnih izbora u Podgorici nije osvojio apsolutnu većinu, saopšteno je iz Centra za demokratsku tranziciju.

Finalni odziv je 70,1 posto ili 104.500 birača.

Najveći broj glasova osvojila je koalicija „Za Evropsku Crnu Goru Milo Đukanović” sa 46,3 posto (gotovo 48.400 glasova) odnosno 28 mandata.

Slijedi Demokratski front,  koji je osvojio 28,7 posto (29.900 hiljada glasova), odnosno 17 mandata.

SNP je osvojio 14,9 posto (15.500 glasova),  odnosno devet mandata.

Koalicija „Evropsko lice Podgorice” osvojila je 8,8 posto (9.100 glasova),  odnosno pet mandata.

Za Albansku koaliciju glasalo je 1,3 posto birača (1.300 glasova), što znači da ne prelazi prirodni prag i ne ulazi u opštinski parlament, saopštio je CDT.

Brojne nepravilnosti

U 12 crnogorskih opština danas su održani lokalni izbori, a najveće zanimanje privukli su izbori u Podgorici, za koje se vjeruje da bi mogli znatno uticati na buduće formiranje vlasti na državnom nivou.

Biračka mjesta bila su otvorena od sedam do 20 sati.

U Podgorici, gdje živi trećina građana Crne Gore, glasalo je 75 posto birača, saopštili su iz CDT-a.

“Lokalne izbore pratilo je blizu 650 posmatrača CDT-a i Mreže za afirmaciju nevladinog sektora, koji su prijavili brojne nepravilnosti u biračkom procesu”, javlja iz Podgorice reporterka Al Jazeere Milica Marinović.

Primijećeno je nezakonito zastrašivanje birača i posmatrača, a na nekim mjestima je narušena tajnost glasanja, dok je na drugim biračkim mjestima dijeljena i socijalna pomoć.

Političke partije optužuju jedna drugu za opstrukciju procesa, a došlo je i do tuča pristalica različitih stranaka na pojedinim biračkim mjestima.

Četvorogodišnji mandat

Specifičnost izbora u Podgorici čini to što vladajuća Demokratska partija socijalista (DPS) Mile Đukanovića nastupa sa svojim tradicionalnim partnerima iz manjinskih naroda – Hrvatskom građanskom strankom (HGI), Bošnjačkom strankom (BS) – Liberalnom partijom (LP) i Demokratskom unijom Albanaca (DUA), ali i bez Socijaldemokratske partije (SDP), sa kojom vlada na državnom nivou.

Socijaldemokrati Ranka Krivokapića još mnogo ranije su izražavali nezadovoljstvo kako njihov politički partner DPS vlada Podgoricom, pa su ovoga puta ušli u koalicioni savez sa opozicionom Pozitivnom Crnom Gorom, s kojom dijele gotovo iste programske ciljeve.

Na mjesto gradonačelnika Podgorice ozbiljno je računao i opozicioni politički savez Demokratski front Miodraga Lekića, te Socijalistička narodna partija (SNP) Srđana Milića.

Izbori su, pored Podgorice, održavani u Baru, Kolašinu, Danilovgradu, Plužinama, Šavniku, Žabljaku, Pljevljima, Bijelom Polju, Rožajama, Plavu i Gusinju, kao i u dvije gradske opštine Tuzi i Golubovci.

Prema podacima izborne komisije, glasačko pravo ima više od 315.000 birača, koji su pozvani da donesu odluku ko će ih predvoditi u idućem četvorogodišnjem mandatu.

Izborne liste za lokalne izbore podnijelo je ukupno 25 partija, odnosno grupa građana, koje su nastupili samostalno ili u koaliciji.

Izvor: Al Jazeera i agencije