Crna Gora: Izbori koji znače više od biranja gradske vlasti

Dva dana prije lokalnih izbora u Crnoj Gori kampanja se privodi kraju. Svi politički akteri svoju snagu baziraju na glavnom gradu, Podgorici. Tu se nalazi gotovo trećina biračkog tijela države.

I karakter izbora u glavnom gradu prevazilazi lokalni nivo. Reporter Al Jazeere Boris Gagić provjerio je koliko od rezultata izbora u Podgorici zavisi raspisivanje onih vanrednih parlamentarnih u Crnoj Gori.

Primjetni su intenzivni radovi u Podgorici pred lokalne izbore. U toku je izgradnja putne infrastrukture, gdje su vidljive i gužve. Gužva vlada i među stranačkim pristalicima vladajuće Demokratske partije socijalista.

Kandidat za gradonačelnika Slavoljub Stijepović, aktuelni ministar prosvjete, državnički poručuje: “Ona politika koja je Crnu Goru vodila ka nezavisnosti poslije puno decenija treba i dalje voditi ovu državu.”

Raspoloženje za promjene

Ne slažu se u dijelu opozicije. U Demokratskom frontu, na valu dobrog rezultata sa predsjedničkih izbora, vjeruju kako bi Miodrag Lekić trebao voditi Podgoricu.

“Mislimo da je ovo momenat gdje će građani iskazati raspoloženje za promjene, promjene dubljeg karaktera, vanredne parlamentarne izbore. Vjerujem u taj scenarij”, kaže Lekić.

O raspletu političkog scenarija, mogla bi odlučivati Socijaldemokratska partija, koja dugo na nivou države vlada s DPS-om. Odavno u glavnom gradu nisu zadovoljni trenutnim gradonačelnikom iz DPS-a Miomirom Mugošom, pa su napravili koaliciju s opozicionom partijom, Pozitivnom Crnom Gorom. Analitičari imaju nedvosmislen stav – SDP će sigurno biti jezičac na političkoj vagi, i to ne samo u glavnom gradu.

“Lično vjerujem da je opozicija spremna da ponudi SDP-u što god požele ukoliko je SDP spreman zauzrvat da izazove vanredne parlamentarne izbore”, izjavio je politički analitičar Zlatko Vujović.

Al Jazeerin novinar Gagić kaže kako zato ovi lokalni izbori imaju karakter mini parlamentarnih.

“Lokalni izbori u Podgorici puno su više od biranja nove gradske vlasti. Računica svih političkih aktera u državi glasi – ko pobijedi u glavnom gradu, preuzet će ključno mjesto u političkom životu Crne Gore”, dodaje.

Gradske teme u drugom planu

Na lokalne izbore izlazi više od polovine države, u kojoj ukupno ima 513.000 birača, od toga u Podgorici nešto manje od trećine. Pratioci političkih prilika dodatno ističu važnost glavnog grada.

“U Podgorici se, ne znamo tačan podatak, ali vjerovatno se okreće 50 posto novca, ako ne i više u državi. Ko drži Podgoricu, čvrsto drži i Crnu Goru”, kaže Dragan Koprivica iz Centra za demokratsku tranziciju.

I zato su gradske teme u drugom planu. Optimizam vlasti, s jedne, i sumnje u fer izbornu utakmicu opozicije, s druge strane, obilježile su kampanju.

“Mi već sada znamo da ćemo imati apsolutnu vlast, tako da nam ne treba ničija podrška da ovaj grad vodimo još četiri godine”, kategoričan je Stijepović.

“Mi ćemo biti prinuđeni za oblike građanskih reakcija – naravno, demokratskih protesta – ako se bude ponavljao neslavan repertoar izbornih krađa”, kaže Lekić.

Političari su odsvirali svoj retorički repertoar, sada se čeka ko će slaviti uz pobjedničke trube.

Izvor: Al Jazeera