Skupština Srbije podržala statut Vojvodine

Tokom rasprave naglašeno je da je Vojvodine neotuđivi dio Srbije, ali i da je pitanje kako se autonomija pokrajine doživljava u Srbiji (Arhiva)
Tokom rasprave naglašeno je da je Vojvodine neotuđivi dio Srbije, ali i da je pitanje kako se autonomija pokrajine doživljava u Srbiji (Arhiva)

Poslanici Skupštine Srbije dali su danas prethodnu saglasnost na Prijedlog Statuta Vojvodine, koji Statut definira kao najviši pravni akt Autonomne pokrajine Vojvodine, koji mora biti saglasan sa Ustavom i zakonom Srbije i koji se vraća u pokrajinski parlament koji ga treba usvojiti.

Za je glasalo 186, protiv je bilo pet, uzdržana dva i nije glasalo šest poslanika.

Tokom rasprave naglašeno je da je Vojvodine neotuđivi dio Srbije, ali i da je pitanje kako se autonomija pokrajine doživljava u Srbiji – kao prijetnja, odnosno da li se za nju zaista zalaže ili se vjeruje deklarativno.

Prijedlog Statuta Vojvodine prethodno je usvojila Skupština Vojvodine sa 99 glasova, a po završetku rasprave u republičkom Parlamentu taj dokument se vraća u pokrajinski na proglašenje, za šta je opet potrebna dvotrećinska većina od ukupnog broja poslanika, kojih u pokrajinskom parlamentu ima 120.

„Vojvodina je autonomna teritorijalna zajednica Republike Srbije, u kojoj građani ostvaruju pravo na pokrajinsku autonomiju, u skladu sa Ustavom i zakonom i neodvojivi je deo Srbije, u kojoj se neguju evropski principi i vrednosti“, navedeno je u Članu 1 Statuta.

Utvrđeni simboli

Kompromisnim rješenjem utvrđeno je da su simboli Vojvodine zastava i grb, ali tako da su uz postojeće uvedeni i tradicionalna trobojka i tradicionalni grb Vojvodine iz 1848. godine.

Novi Sad je definiran kao administrativni centar AP Vojvodine u kojem se nalazi sjedište pokrajinskih organa, čime je izostavljena odrednica o glavnom gradu pokrajine, iz dosadašnjeg Statuta.

U dijelu predloženog Statuta posvećenom ostvarivanju ljudskih i manjinskih prava također je napravljen kompromis tako što su, pored naziva nacionalne manjine ostao i naziv nacionalne zajednice.

Također je, uz pojam „Pokrajinski zaštitnik građana“ naveden i „ombudsman“, s tim što su i u tom slučaju termini razdvojeni crticom, kao i kod „nacionalne manjine-nacionalne zajednice“.

U Statutu pokrajine stoji i da su, pored srpskog jezika i ćiriličkog pisma, u organima AP Vojvodine u ravnopravnoj službenoj upotrebi i mađarski, slovački, hrvatski, rumunski i rusinski jezik i njihova pisma, u skladu sa zakonom.

Najviši organ

Skupština AP Vojvodine je definirana kao „najviši organ AP Vojvodine koji vrši normativne i druge funkcije, u skladu sa Ustavom, zakonom i Statutom“.

U predloženom novom Statutu izvršni organ AP Vojvodine je Pokrajinska vlada umjesto dosadašnje Vlade Vojvodine, a rad Pokrajinske vlade usmjerava skupština i ona je odgovorna pokrajinskoj skupštini za svoj rad.

Kada je riječ o finansiranju pokrajine, navedeno je da budžet Vojvodine iznosi najmanje sedam posto u odnosu na budžet Srbije, što je u skladu sa Ustavom, kao i da se tri sedmine pokrajinskog budžeta koristi za finansiranje kapitalnih rashoda.

Prijedlog za promjenu Statuta Vojvodine mogu podnijeti najmanje trećina od ukupnog broja poslanika, Pokrajinska vlada i najmanje 40.000 birača, a o tome se odlučuje dvotrećinskom većinom glasova, od ukupno 120 pokrajinskih poslanika.

Statut Vojvodine će, poslije potvrđivanja u Skupštini Srbije i usvajanja u pokrajinskoj skupštini, stupiti na snagu osmog dana od dana objavljivanja u Službenom listu AP Vojvodine.

Izvor: Agencije


Povezane

Prema novom tekstu Statuta, koji treba potvrditi Skupština Srbije, Novi Sad je sjedište pokrajinskih organa, a Vlada Vojvodine postaje Pokrajinska Vlada.

14 May 2014
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO