U Beogradu preminuo Dobrica Ćosić

Nazivan „ocem nacije“ ostat će upamćen po romanima „Daleko je sunce“, „Koreni“, „Deobe“, „Vreme smrti“, „Vreme zla“ i „Vreme vlasti“ (EPA)

Književnik, akademik i bivši predsjednik Savezne republike Jugoslavije (SRJ) te ideolog srpskog nacionalističkog pokreta Dobrica Ćosić preminuo je danas u Beogradu u 93. godini, potvrdila je njegova porodica, prenose agencije.

Tokom 1989. i 1990. godine pomagao je u osnivanju srpskih nacionalnih stranaka u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, a poznat je i kao veliki zagovarač ideje “velike Srbije”.

Ćosić je bio prvi predsjednik Savezne republike Jugoslavije od 1992. do 1993. Krajem 1980-ih postao je jedan od predvodnika i ideologa srpskog nacionalističkog pokreta te pristalica Slobodana Miloševića, ali se kasnije razišao i s njim.

Rođen je 29. decembra 1921. u Velikoj Drenovi kod Trstenika.

Neslaganje s Titom

U mladosti je pripadao komunističkom pokretu i u Drugom svjetskom ratu učestvovao u antifašističkoj borbi kao pripadnik partizanskog pokreta. Politici Josipa Broza Tita počeo se suprotstavljati koncem 1960-ih, što ga je svrstalo među vodeće disidente tog doba i kasnije.

U posljednjem intervjuu prošlog mjeseca ponovio je da se među prvima zalagao za podjelu Kosova s Albancima i naglasio da je Kosovo za Srbiju politički izgubljeno.

Bio je pisac, romansijer i esejista, politički i nacionalni teoretičar i redovni član Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU).

Nazivan „ocem nacije“ ostat će upamćen i po romanima „Daleko je sunce“, „Koreni“, „Deobe“, „Vreme smrti“, „Vreme zla“ i „Vreme vlasti“.

Izvor: Agencije