Simboli NDH ne smetaju gradonačelniku Splita

Antifašistička liga Hrvatske oštro je osudila izostanak reakcije državnih institucija na isticanje ustaških simbola i znakovlja na otkrivanju spomenika IX. bojni Hrvatskih obrambenih snaga (HOS) “Rafael vitez Boban”, postrojbe koja nosi ime jednog od ustaških zapovjednika.

Na tom su događaju u Splitu, na Dan pobjede nad fašizmom, bili prisutni i lokalni političari, no ni četiri dana poslije, reakcije Vlade i državnih institucija – nema.

Crne uniforme, zastave s imenom zapovjednika ustaških postrojbi, po kojem se i zove jedna bojna HOS-a, ispisan ustaški pozdrav “Za dom – spremni!”, ništa od toga ni SDP-ovom gradonačelniku Splita Ivi Baldasaru, niti HDZ-ovom županu splitsko-dalmatinskom Zlatku Ževrnji nije zasmetalo.

Obojica su održali i govore, a gradonačelnik se pritom i zbunio, za što je dobio i pljesak okupljenih.

“Današnji dan, samo sticajem okolnosti je ovo na 9. svibnja – Dan pobjede nad antifašizmom… Nad fašizmom, pardon! Današnji dan bi trebao biti tradicija – da se svi sjetimo na ratne uspjehe i ratne postrojbe”, rekao je tom prilikom gradonačelnik Baldasar.

Bez distanciranja političara

Na javno isticanje simbola i znakovlja NDH-a nije reagirala nijedna državna institucija, niti su se od dolaska svojih političara ogradile najjača vladajuća i oporbena stranka

U novoosnovanoj Antifašističkoj ligi Hrvatske, kažu, govor mržnje previše lako se širi.

“Još uvijek živimo u situaciji u kojoj Državno odvjetništvo nije sigurno je li ‘Za dom – spremni!’ govor mržnje ili nije. Ipak, mi smo sasvim sigurni da je ‘Za dom – spremni’ pozdrav kao što je bio ‘Zieg – heil!’ u nacističkoj Njemačkoj i da on nedvojbeno predstavlja govor mržnje”, ukazuje Vesna Teršelič iz udruge Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću.

Slavili osnivanje NDH-a

Odluku o podizanju spomenika poginulim pripadnicima IX. bojne HOS-a jednoglasno je izglasalo splitsko Gradsko vijeće prije godinu, a da su radovi bili gotovi na vrijeme, spomenik bi otkrili 10. travnja ove godine – na Dan osnivanja NDH-a.

No, na taj dan, pripadnici iste bojne organizirali su na splitskom groblju drugo obilježavanje, na kojem su govornici dan osnivanja NDH-a prozvali danom početka Hrvatske.

Oba događaja u Ligi antifašista nazivaju sramotnim incidentima nespojivima s onim što Hrvatska, prema Ustavu, jest.

“Očekujemo od nadležnih institucija Republike Hrvatske, od Vlade i predsjednika Republike, od crkvenih vlasti – da se jasno distanciraju od tih poruka”, zahtijeva Milorad Pupovac, predsjednik Srpskog narodnog vijeća.

U suprotnom, kažu, nastavit će se relativiziranje zločina koje traje već godinama.

Izvor: Al Jazeera