Vučić: Želimo što više Sarajlija u Beogradu

Vučić želi vidjeti biznismene iz Bosne i Hercegovine u Beogradu i biznismene iz Srbije u Sarajevu i Banjoj Luci (AP)

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će njegova prva zvanična posjeta inostranstvo biti odlazak u Sarajevo zato što je Bosna i Hercegovina za Srbiju veliki trgovinski partner, što tu živi oko milion i po Srba i zato što Srbija želi regionalnu stabilnost.

Vučić je kazao da će prilikom predstojeće posjete Bosni i Hercegovini predložiti kolegama u Sarajevu konkretne stvari u vezi s ekonomskom saradnjom, s obzirom na to da dolazi sa ministrom finansija Lazarom Krstićem.

Bosna i Hercegovina je veoma važna za Srbiju, koja sa tom zemljom ostvaruje mnogo veću trgovinsku razmjeru nego s Velikom Britanijom, rekao je Vučić gostujući na regionalnim medijima.

Istakao je da je ta zemlja mnogo važniji partner od nekih zapadnih država, a osim toga, u njoj živi oko milion i po Srba.

“Za nas je veoma važna regionalna stabilnost i želimo najbolje moguće odnose sa Bosnom i Hercegovinom”, rekao je Vučić.

‘Ne želimo jedni drugima zlo’

Naveo je da želi vidjeti biznismene iz te susjedne zemlje u Beogradu, kao i biznismene iz Sarajeva u Sarajevu i Banjoj Luci.

“Želimo da imamo dobre odnose. Ne mora to biti neka velika ljubav, nego razumevanje i da jedni drugima ne želimo zlo. Želimo što više Sarajlija u Beogradu”, kazao je Vučić.

Dodao da želi da i Bosna i Hercegovina učestvuje u projektu “Beograd na vodi”.

Vučić u utorak, 13. maja, dolazi u jednodnevnu posjetu Sarajevu, na poziv predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Vjekoslava Bevande.

Osim razgovora s Bevandom, Vučić bi trebao posjetiti i Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, Saborni hram Rođenja Presvete Bogorodice, Begovu džamiju i Baščaršiju.

To će biti prva njegova posjeta nekoj zemlji od kada je izabran za premijera Srbije.

Izvor: Agencije