Vučić: Niko ne može da uništi ni RS, ni BiH

Premijer Srbije Aleksandar Vučić, koji sutra dolazi u posjetu Sarajevu, rekao je za Al Jazeeru kako Srbija podržava cjelovitu Bosnu i Hercegovinu te najavio da će bh. zvaničnicima ponuditi konkretnu saradnju.

U razgovoru sa direktorom vijesti i programa Al Jazeere Balkans Goranom Milićem u Beogradu Vučić je kazao:

“Ja sam rekao mom prijatelju i predsedniku Republike Srpske gospodinu Dodiku ovde – ‘ti, Mile, znaš koliko mi volimo Republiku Srpsku, isti smo narod, koliko je poštujemo, koliko poštujemo i tebe i rukovodstvo Republike Srpske’. On je rekao –  ‘znam’.”

Suštinska podrška Dejtonu

”Teško je igrati se emocijama naroda u Srbiji prema Republici Srpskoj i obrnuto, ali Srbija ima politiku da poštuje teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine i molim te da samo imaš u vidu – mi poštujemo Dejtonski sporazum i to ne poštujemo kao mrtvo slovo na papiru, već ga poštujemo stvarno i suštinski. I kao što niko ne može da ti uništi Republiku Srpsku, niko ne može da uništi Bosnu i Hercegovinu. To je politika Srbije.”

”Ja sam rekao javno, a sad pred vama ponavljam – mislim da je to pošten odnos. Ja sam Srbin, ja volim Republiku Srpsku, ali ja poštujem, cenim i želim veliki uspeh Bosni i Hercegovini i želim da Bosna i Hercegovina bude prijatelj Srbije i želim da to oseća svaki Bošnjak, svaki Hrvat, kao što želim da svaki Srbin iz Srbije ima takvu vrstu emocija prema BiH”, kazao je Vučić.

BiH je prva zemlja koju Vučić posjećuje nakon izborne pobjede.

Vučić je za Al Jazeeru govorio o posebno velikim mogućnostima za privrednu saradnju dvije zemlje.

Rekao je i kako smatra da u budućnosti sukobi nisu mogući, da u Srbiji više nema mržnje prema susjedima, a stalno okretanje u prošlost svima može donijeti samo štetu.

Intervju s Aleksandrom Vučićem možete pogledati u emisiji Recite Al Jazeeri, koju emitujemo večeras u 21:30.

Izvor: Al Jazeera