Hapšenja za paljenje vlade kantona u Tuzli

Uskoro će biti poznati rezultati o šteti na zapaljenoj zgradi u kojoj je bila smještena Kantonalna vlada (Reuters)

Službenici kriminalističke policije MUP-a Tuzlanskog kantona, poslije istrage koja je trajala tri mjeseca, slobode su lišili šest osoba koje su osumnjičene da su zapalile zgradu u kojoj je bila smještena Kantonalna vlada tokom uličnih prosvjeda 7. veljače ove godine.

Portal Klix.ba neslužbeno doznaje da su uhićeni Esad O., Senad J., Hasan H., Alen H., Edis B. i Senad R., nakon što je kantonalna policija saslušala najmanje 300 sudionika prosvjeda početkom veljače.

Poslije niza provjera protiv šestorice uhićenih te pregledanog velikog broja fotografija i videosnimaka, policija će izvještaj o počinjenom kaznenom djelu proslijediti Kantonalnom tužilaštvu.

Do 15. svibnja trebaju biti poznati preliminarni rezultati o pričinjenoj šteti na zapaljenoj zgradi u kojoj je bila smještena Kantonalna vlada, a nešto ranije nadležno povjerenstvo Općine Tuzla priopćilo je kako je šteta na zgradi općinske administracije najmanje milijun konvertibilnih maraka.

Sve je počelo u Tuzli

Osim uhićenih za paljenje zgrade Kantonalne vlade, tuzlanska policija traga i za osobama koje su zapalile zgradu Općine Tuzla te kamenovale Kantonalno tužilaštvo i Kantonalni sud u Tuzli.

Val prosvjeda i nezadovoljstva koji se u veljači proširio većim dijelom Bosne i Hercegovine počeo je upravo u Tuzli.

Počelo je paljenjem zgrada u tom gradu, nakon čega su prosvjedi dobili svoj nastavak sukobima s policijom, kamenovanjem i paljenjem nekoliko administrativnih zgrada u Sarajevu i Mostaru te drugim bh. gradovima.

Krajem veljače policijski čelnici Federacije BiH ustvrdili su pred zastupnicima entitetskog parlamenta kako do nasilja tokom prosvjeda nije došlo spontano, već je riječ o dobro organiziranoj akciji čiju su pozadinu najavili ozbiljno istražiti.

Naveli su tada kako je utvrđen identitet nasilnika koji su palili zgrade državnih institucija u nekoliko gradova, uključujući Sarajevo te najavili njihovo procesuiranje.

Izvor: Agencije