Danisu Tanoviću nagrada za naredni film

Tanović je najveći uspjeh ostvario 2001. godine, kada je njegov film 'Ničija zemlja' nagrađen Oscarom (EPA)
Tanović je najveći uspjeh ostvario 2001. godine, kada je njegov film 'Ničija zemlja' nagrađen Oscarom (EPA)

Oscarom nagrađeni bh. režiser Danis Tanović je dobitnik nagrade EU Prix Media za 2014. godinu za svoj naredni film Šta gledaš?, čija je radnja smještena u Sarajevo, 20 godina nakon rata, javlja Anadolija.

Nagrada Prix Media se dodjeljuje scenaristi i producentu filmskog projekta koji ima najbolji potencijal na box-officeu.

Prethodni dobitnici su bili Asghar Farhadi 2012. i Thomas Vinterberg 2013. godine.

Tanoviću će nagradu dodijeliti Androulla Vassiliou, evropska komesarka za obrazovanje, kulturu, sport, medije i mlade.

Nagrada će proslavljenom bh. režiseru, koscenaristi Predragu Kojoviću i producentici Amri Bakšić-Ćamo biti dodijeljena u subotu na Filmskom festivalu u Cannesu.

Film o kriminalu i korupciji

Radnja filma smještena je u Sarajevo i bavi se porastom kriminala i korupcije 20 godina nakon kraja rata u bivšoj Jugoslaviji. Radnja prati priču dvojice mladića koji se sukobljavaju s bratom najmoćnijeg gradskog kriminalca.

Tanović je najveći uspjeh ostvario 2001. godine, kada je njegov film Ničija zemlja nagrađen Oscarom.

Scenarij tog filma je proglašen najboljim na Filmskom festivalu u Cannesu iste godine.

Njegov posljednji film Epizoda u životu berača željeza je dobio nagradu žirija i Srebrenog medvjeda na 63. Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu.

Izvor: Agencije


Povezane

Da li će ostvarenja iz regije imati sreće, lobiranja ili naklonosti američkih filmadžija znat ćemo početkom 2014. godine.

26 Sep 2013

Film Danisa Tanovića dobio je Srebrenog medvjeda, Nazif Mujić proglašen je najboljim glumcem. Nagradu je dobio i film Srdana Golubovića , koji je u Berlin došao s nagradom iz SAD-a. Zapažen je bio i film Bobe Jelčića. Tri režisera, dobila su aplauz Evrope za prikaz oprosta, manjina i Mostara, istih onih pitanja za čije su […]

Nakon decenija prikazivanja u kinima, Kinezi su odlučili finansirati snimanje remakea filma “Valter brani Sarajevo”. Snimanje treba početi iduće godine u Sarajevu. Federalno ministarstvo kulture i sporta kaže da će od sedam miliona eura, planiranih za projekat, u BiH biti potrošeno pet. Nadaju se i velikom prilivu kineskih turista.

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO