Ideje mladih arhitekata za ljepše gradove

Mladi arhitekti iz regije okupili su se u Sarajevu kako bi razmijenili kreativne ideje koje imaju za obnovu napuštenih i uništenih objekata u gradovima u kojima žive.

Zgrade koje su porušene u ratu, a nisu u međuvremenu ponovno izgrađene, tokom proteklih 20 godina u potpunosti su propale. U užem gradskom jezgru Sarajeva najmanje je 30 zgrada koje vape za novim ruhom.

“Sarajevo je nakon ratnih dešavanja zadržalo svoj arhitektonski izričaj i vizuelni identitet, stoga ga kao takvog treba sačuvati, jer je i turistički i arhitektonski poznato po tome”, kaže Senad Alibegović, koordinator Arhitektonskog studentskog kongresa.

Urbana pozornica umjesto ruševina

Studenti arhitekture su u ruševinama vidjeli mnoge potencijale, ne samo vraćanja u prvobitne oblike, već i za inovativne intervencije koje bi mogle donijeti potpuno nove funkcije porušenim zgradama.

Budući sarajevski arhitekti ponudili su idejno rješenje za jednu od zgrada – vide je kao otvorenu urbanu pozornicu, mjesto susreta umjetnika.

“Dodali smo neke jednostavne elemente, poput mobilijara koji je lako pomjerljiv, svjetlosnih efekata, te također nekih instalacija u prostor koji uopšte ne smetaju tom izvornom obliku urbanih ruševina i zapravo ih stavljaju u prvi plan”, predlaže Srna Tulić sa Internacionalnog univerziteta Sarajevo.

Svoj rad studenti, njih 120 iz 13 gradova, prezentirali su na Arhitektonskom studentskom kongresu, čija je tema upravo bila “Animiranje urbanih ruševina”.

“Ove godine kongres je zamišljen u vidu prezentacija, radionica i izložbi na više lokacija, a s ciljem promocije struke, Sarajeva i Bosne i Hercegovina”, javila je Al Jazeerina reporterka Azra Baždarević.

Ideje u publikaciji

“Smatram da ovakvo nešto pruža mnoge mogućnosti nama studentima i što se tiče razmjene znanja, i što se tiče iskustava, i upoznavanja situacije u našoj regiji, i šta se, zapravo, dešava u području u kojem ćemo kasnije djelovati”, navodi Vjekoslav Moscatello s Arhitektonskog fakulteta u Splitu.

“U današnje vreme najbitnija je informacija, najbitnija je ideja, a to je upravo ono što se razmenjuje ovde. Možemo videti da su različite ekipe, odnosno ljudi iz različitih gradova, iskoristili i različite medije, i različite pristupe istoj temi, i dobili sličan rezultat, što je jako pohvalno”, ukazuje Radomir Jašić s Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu.

Studenti u svojim gradovima gotovo svakodnevno se susreću upravo s temom urbanih ruševina, tako da nije manjkalo idejnih rješenja kako bi mogli i trebali izgledati napušteni i razrušeni objekti Splita, Podgorice, Beograda, ali i drugih gradova. Sve ideje bit će objavljene u posebnoj publikaciji, a neke od njih možda jednog dana budu i realizirane.

Izvor: Al Jazeera