Deseci ranjenih u eksploziji bombe u Velikoj Kladuši

Najmanje 28 osoba je ozlijeđeno nakon što je rano u nedjelju muškarac bacio eksplozivnu napravu u diskoteku EX u Velikoj Kladuši, potvrđeno je u Policijskoj upravi Velika Kladuša.

“Do sada je u Kantonalnoj bolnici ‘Dr. Irfan Ljubijankić’ u Bihaću hospitalizirano 28 stradalih, od kojih je šest osoba zadobilo teške tjelesne povrede. Jedna osoba koja je bila u životnoj opasnosti, više nije životno ugrožena”, potvrdio je za agenciju Fena glasnogovornik Policije Unsko-sanskog kantona Ale Šiljdedić.

Dodao je da je zbog težine kaznenog djela slobode lišen Emir Pajazetović (30) iz Velike Kladuše, koji se također zbog ozljeda nalazio u Kantonalnoj bolnici. Nakon bolničkog tretmana upućen je na ispitivanje.

Nema životno ugroženih

Pajazetović je u popodnevnim satima priveden u prostorije MUP-a Unsko-sanskog kantona i nad njim se provodi kriminalistička istraga, potvrdio je Šiljdedić.

Dodao je i kako je popodne završen uviđaj te da su u toku vještačenja, pretresi nekih objekata u Velikoj Kladuši, pozivanje određenih osoba na informativne razgovore i uzimanje izjava očevidaca.

“Na svu sreću, nema smrtno stradalih. Čak i osoba koja je bila u životnoj opasnosti, više nije životno ugrožena”, rekao je Šiljdedić.

Naveo je i kako je počinitelj eksplozivnu napravu bacio u masu, bez ranijeg upozorenja.

“Dosad na ovim prostorima nije zabilježena takva bezobzirnost”, rekao je Šiljdedić.

U policiji su potvrdili kako počinitelja od ranije poznaju po teškim kaznenim djelima, uglavnom razbojništvima.

Teška krivična djela

Navodno je počinitelj, prema policijskim izvorima, nedavno izašao iz zatvora.

Lokalni mediji neslužbeno doznaju kako je uhićeni prije izvjesnog vremena također bacio bombu u jedan lokal u Velikoj Kladuši.

Doznaje se i kako je bacanju eksplozivne naprave prethodila tuča, u kojoj je sudjelovao i uhićeni.

Glasnogovornik Šiljdedić je pojasnio kako napadač nije ozlijeđen u samoj eksploziji nego u ranijem fizičkom obračunu s osobama zaduženim za osiguranje objekta.

Nakon tog obračuna došlo je do napada aktiviranjem eksplozivne naprave.

Izvor: Al Jazeera i agencije