Nova afera s korupcijom u Srbiji

Slučaj Zorana Obradovića je još jedan od brojnih slučajeva u posljednje vrijeme u Srbiji vezanih uz korupciju i druga krivična djela (Reuters)

Viši sud u Beogradu odredio je u subotu pritvor do 30 dana direktoru Agencije za osiguranje depozita Zoranu Obradoviću i još jednom osumnjičenom za primanje i davanje mita.

Sudija za prethodni postupak odredio im je pritvor zbog opasnosti da bi mogli utjecati na svjedoke, kao i da ponove krivično djelo, rekla je Tanjugu portparolka ovog suda Dušica Ristić.

Obradović je priveden zbog sumnje da je primio 100.000 eura mita, doznaje Tanjug u Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije.

U akciji uprave kriminalističke policije, osim Obradovića, uhapšena je još jedna osoba, koja j,e prema sumnjama policije, bila posrednik u izvršenju ovog krivičnog djela.

Agencija za osiguranje depozita osnovana je 25. jula 2005. godine i određena je za nasljednika prethodne Agencije za osiguranje depozita za sanaciju, stečaj i likvidaciju banaka.

Hapšenja zbog starosnih penzija

Slučaj Zorana Obradovića je još jedan od brojnih slučajeva u posljednje vrijeme u Srbiji vezanih uz korupciju i slična krivična djela.

Tužičaštvo za organizovani kriminal u Srbiji pokrenulo je nedavno istragu protiv osumnjičenih za zloupotrebe u vezi sa starosnim penzijama i oštećenje Fonda za penziono i invalidsko osiguranje za 600.000 eura te predložilo sudu da im se odredi pritvor.

Tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević rekao je tada agenciji Tanjug da je nakon saslušanja Tužilaštvo donijelo naredbu o provođenju istrage protiv sedam osumnjičenih, od kojih je šest uhapšeno, dok je sedmi u bijegu.

Istraga je pokrenuta protiv Ivana Ðinđića, Željka Antulova, Predraga Dejanovića, Dejana Filipovića, Sredoja Mirkovića i Zorice Odavić-Stamenković, dok identitet osumnjičenog koji je u bijegu tužilac tada nije želio objaviti.

Oni se sumnjiče da su, kao pripadnici organizirane kriminalne grupe, od 2007. do 2014. godine većem broju ljudi omogućili nezakonito ostvarivanje prava na starosnu penziju te na taj način oštetili Fond PIO za više od 600.000 eura.

Krajem marta je privedena i bivša ministrica za telekomunkacije u vladi Mirka Cvetkovića i nekadašnja direktorica Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza Srbije Jasna Matić.

Privedena i bivša ministrica

Osim Jasne Matić, privedeni su i Božidar Laganin, Vesna Perić i Bojan Janković, koji su u razdoblju od 2006. do 2013. godine bili na čelu Agencije za strana ulaganja.

Osumnjičeni su da su zloupotrebom službenog položaja od 2006. do 2013. godine zaključivanjem 1.339 fiktivnih ugovora o autorskom djelu oštetili budžet za više od milion eura i ostvarili imovinsku korist nešto manju od milion eura.

Jasni Matić pritvor je ukinut prije isteka roka sredinom aprila.

Krivično vanraspravno vijeće Specijalnog suda u Beogradu odredilo je također sredinom aprila pritvor bivšem direktoru C marketa Slobodanu Raduloviću.

Radulović je bio u osmogodišnjem bijegu od pokretanja postupka protiv grupe poznate kao “stečajna mafija” i za njim je bila raspisana međunarodna potjernica te mu je određen pritvor čim bude dostupan pravosuđu Srbije.

Nakon višegodišnjeg suđenja, Specijalni sud izrekao je presudu “stečajnoj mafiji”, kojom je Radulović osuđen na pet godina zatvora zbog malverzacija s C marketom.

Presuda još nije pravomoćna i čeka se odluka Apelacionog suda po žalbama, a Radulović može tražiti ponavljanje postupka jer je osuđen u odsutnosti.

Malverzacije sa C marketom

Odmah po Radulovićevom povratku u Beograd, mediji su počeli nagađati da će iznijeti dokaze protiv vlasnika Delte Miroslava Miškovića, koji je, navodno, htio preuzeti C market.

U sklopu istrage o privatizaciji C marketa, Mišković je ispitan kao građanin i detaljno je govorio o ulozi biznismena Milana Beka i Radulovića u kupovini C marketa za 29 miliona eura, iako je procijenjena vrijednost bila 325 miliona eura.

Šest godina ranije Beko je, kao svjedok, na suđenju, govorio na koji način je 2005. godine postignut dogovor između njega, Radulovića i Miškovića o privatizaciji C marketa.

Beko je, navodili su mediji, na sudu rekao kako je dogovoreno da poslije dvije godine Delta M postane vlasnik C marketa, a da do tada firma bude u Bekovom vlasništvu.

Dogovoreno je da će Radulović ostati na funkciji direktora još dvije godine.

Radulović je 2006. godine pobjegao iz Srbije, nakon otpužbi da je oštetio C market za 30 miliona eura.

Godinu kasnije je, u pismu upućenom Savjetu za borbu protiv korupcije, naveo da je dogovor o prodaji C marketa sklopljen po nalogu tadašnjeg premijera Srbije Vojislava Koštunice.

Izvor: Agencije


Povezane

Jasna Matić, bivša ministrica telekomunikacija Srbije, branit će se sa slobode za optužbe o zloupotrebi položaja.

Published On 15 Apr 2014
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO