Obilježena 19. godišnjica akcije Bljesak

Zajednički vijenac u Okučanima položila su tri predsjednika - države, Sabora i Vlade (Ivica Galovi? / Pixsell)
Zajednički vijenac u Okučanima položila su tri predsjednika - države, Sabora i Vlade (Ivica Galovi? / Pixsell)

Nizom komemorativnih skupova u zapadnoj Slavoniji obilježava se 19. obljetnica vojno-redarstvene akcije Bljesak, a središnja komemoracija održana je kod središnjeg križa Spomen-parka hrvatskih vitezova u Okučanima, gdje su položeni vijenci i zapaljene svijeće.

Komemoraciji je, uz obitelji poginulih hrvatskih branitelja te predstavnike udruga proizašlih iz Domovinskog rata, nazočio i cijeli hrvatski državni vrh.

U akciji Bljesak su postrojbe Hrvatske vojske i policije oslobodile 500 četvornih kilometara okupiranoga hrvatskoga državnog teritorija, te uspostavile promet autocestom i željeznicom od zapada ka istoku zemlje, ali i nadzor na dijelovima hrvatske granice.

Tom su prigodom, oslobađajući zapadnu Slavoniju, poginula 42, a ranjena 162 branitelja.

Osim djece i roditelja poginulih u Bljesku, zajednički vijenac položili su predsjednici Republike Hrvatske Ivo Josipović, Hrvatskog sabora Josip Leko i Vlade Zoran Milanović.

“Bljesak je prelomna akcija Hrvatske vojske i hrvatske države, gdje je na najbolji način pokazano da se Hrvatska ne bori iz razloga mržnje, nego iz razloga da uspostavi slobodu, samostalnost svoje države i slobodu svim građanima. Mislim da je to do danas ostalo kao vrijednost. Akcija Bljesak, osim što je oslobodila dio zemlje, pokazala je sposobnost Hrvatske vojske i odlučnost da oslobodi cijelu zemlju”, rekao je Leko.

Milanović je rekao kako je vojno-redarstvena akcija Bljesak bila veliki dan za Hrvatsku.

Josipović je rekao da je “ovo dan sjećanja na pobjedu u Domovinskom ratu, u obrani slobode, demokracije, države”.

Parastos u Beogradu

U Beogradu, parastosom u Crkvi Svetog Marka u Beogradu, obilježeno je 19 godina od stradanja Srba u akciji Bljesak.

Obitelji stradalih i članovi Udruženja porodica nestalih i poginulih lica “Suza” položili su vijence na spomen-ploču stradalima u Tašmajdanskom parku.

Prema podacima Dokumentaciono-informativnog centra “Veritas”, u vojno-policijskoj akciji ubijena su 283 Srba iz Zapadne Slavonije, a među njima i 57 žena te devetero djece. Hrvatsku je tada napustilo najmanje 15.000 Srba.


Parastos za poginule Srbe u Crkvi sv. Marka
[Oksana Toskić/Tanjug]

Prvi potpredsjednik Vlade Srbije Ivica Dačić kazao je kako je neshvatljivo da se godinama govori o borbi protiv ratnih zločina, a da je za takvu akciju, u kojoj je stradalo mnogo ljudi a veliki broj njih protjeran, malo odgovornih procesuirano.

“To je dokaz da pravda, ipak, nije u svemu, kako se kaže u poslovici, spora, ali dostižna. Ona je u ovom slučaju bila i spora i nedostižna”, ocijenio je Dačić.

Veritas navodi i kako za zločine nad Srbima u akciji Bljesak nitko nije odgovarao, iako su dvije nevladine organizacije – Inicijativa mladih za ljudska prava za Hrvatsku i Srpski demokratski forum, podnijele kaznenu prijavu protiv nepoznatih počinitelja ratnih zločina nad zarobljenicima nakon akcije.

Dva mjeseca nakon Bljeska, u vojno-policijskoj akciji Oluja poginulo je ili nestalo 1.852 ljudi, od kojih je do sada sahranjeno njih 930, a 922 još se vode kao nestali, govore podaci Veritasa.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO