Demonstranti se razišli, Vlada bez odgovora

Protest učesnika plenuma iz više gradova ispred zgrade Vlade FBiH u Sarajevu je završen, a ponovo je uspostavljen saobraćaj Alipašinom ulicom, javila je Anadolija.

Više stotina građana koji su bili na demonstracijama se razišlo ispred zgrade Vlade FBiH i autobusima odlaze prema gradovima iz kojih su došli. Na današnje proteste su došli učesnici plenuma iz Sarajeva, Mostara, Konjica, Maglaja, Srebrenika, Tuzle i drugih gradova širom FBiH.

Taib Suljaković iz Maglaja je rekao da je došao s 30 sugrađana kako bi pružili podršku nezadovoljnim građanima koji su gladni i nezaposleni.

“Ne podržavamo vladajuće strukture koje godinama pljačkaju i rade šta hoće”, rekao je Suljaković.

Na protestima su bili i građani iz Srebrenika, koji su donijeli transparent “Srebrenik je naš”.

Edin Imširović je kazao kako su oni došli jer žele ostavku Vlade FBiH. Smatra da se ovim protestima neće ništa značajno promijeniti, ali da su došli kako bi pokazali solidarnost. Pozvao je sve građane da prisustvuju plenumima, jer smatra “da samo narod može nešto promijeniti”.

Ahmed Velić iz Zenice je pozvao građane na podizanje svijesti.

“Bosna i Hercegovina je puna gladnih ljudi. Želimo ostavku Vlade FBiH, koja je izgubila povjerenje naroda. Oni moraju izaći i odgovoriti na naše zahtjeve. Mi ne priznajemo Vladu koja nam ne da posao i ostavlja nas gladnim”, rekao je Velić.

Osim obraćanja građana, predstavnici plenuma su pročitali listu zahtjeva koju će uputiti Vladi FBiH.

Niko od predstavnika te vlade nije se obratio građanima ili ih primio na razgovor.

Jedinstveni zahtjevi 

Učesnici svih plenuma jutros su došli ispred zgrade Vlade FBiH kako bi uputili zahtjeve, te su pritom blokirali Alipašinu ulicu.

Skandirali su: “Ostavke!” i “Lopovi!” Zgradu Vlade je čuvala policija, koja se nalazila u ograđenom dijelu.

Građani i građanke Federacije BiH, okupljeni u okviru simboličnog Plenuma Federacije BiH, najavili su da će javno iznijeti već usaglašene i izglasane zajedničke zahtjeve, među kojima su ostavka Vlade FBiH, obustava progona svih učesnika u demonstracijama 5. februara u svim bh. gradovima, obustava svih privatizacijskih procesa i rasprodaja javnih dobara.

Među zahtjevima je i hitno usklađivanje penzija s rastom prosječne plaće u Federaciji BiH, koje ne smije uzrokovati umanjivanje iznosa penzija, te uvezivanje radnog staža osobama koje su stekle uvjete za penziju i obustava zaduživanja kod međunarodnih i domaćih banaka i fondova radi kreditiranja javne potrošnje na području FBiH.

Plenumi građana i građanki u Federaciji Bosne i Hercegovine su počeli nakon protesta održanih početkom februara u više gradova FBiH. Tokom protesta je povrijeđen veliki broj ljudi i zapaljene su zgrade Predsjedništva BiH, Arhiv BiH, te nekoliko zgrada kantonalnih vlada.

U periodu koji je uslijedio ostavke su podnijeli Sead Čaušević, premijer Tuzlanskog kantona, Munib Husejnagić, premijer Zeničko-dobojskog kantona, Suad Zeljković, premijer Sarajevskog kantona, te Hamdija Lipovača, premijer Unsko-sanskog kantona.

Također, zastupnici u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine su izglasali smjenu ministra sigurnosti BiH Fahrudina Radončića, jer je smatrano da nije učinio sve što je bilo u njegovoj nadležnosti kako bi zaštitio imovinu i građane tokom demonstracija.

Izvor: Al Jazeera i agencije