Protesti u Sarajevu zbog pogibije pješakinje

Ni nekoliko dana od pogibije 27-godišnje Have Šljivić-Dovadžija, majke dvije djevojčice koju je usmrtio udar automobila u sarajevskom naselju Nedžarići, ne jenjavaju reakcije u javnosti.

Kao izraz nezadovoljstva zbog puštanja na slobodu vozača Samira Rastodera, koji je usmrtio pješakinju, danas je blizu hiljadu građana Sarajeva održalo protest na mjestu pogibije.

„Mi, građani Sarajeva želimo upozoriti javnost da ovakva situacija nije održiva! Svi oni koji su počinili teška krivična djela, sa smrtnim posljedicama, moraju biti tamo gdje im je mjesto, a to je zatvor!”, kaže učesnik protesta Esed Ivojević.

Traži se i pokretanje disciplinskog postupka protiv tužioca koji je vršio uviđaj. Potpisivana je i peticija za veću zaštitu građana u saobraćaju.

Poruka građana

„Više videonadzora, više prisutnosti policije na terenu i više pažnje i brige prema onima koji su najranjiviji u saobraćaju, a to su pješaci”, rekao je aktivista Ismet Bećar.

Poručeno je da će građani insistirati na provođenju zahtjeva.

“Dostojanstven skup bez incidenata ne bi od nadležnih trebao ni smio biti pogrešno protumačen, na način da se ovi zahtjevi zanemare! Mi ćemo osnovati fondaciju koja će voditi ovu pravnu bitku, da istina, u ovom slučaju, izađe na vidjelo”, kaže Bećar.

„Preživjeli smo opsadu grada, preživjeli smo snajpere i tužno je da se danas borimo da preživimo sarajevske semafore”, još je jedna od poruka ovog protesta, izvijestio je reporter Al Jazeere Sanel Kajan.

Izvor: Al Jazeera