Uhapšen osumnjičeni za ratne zločine u Višegradu

Blizu 60 osoba, većinom žena i djece, ubijeno u 'živoj lomači' u višegradskoj Pionirskoj ulici, a samo se sedam uspjelo spasiti (Al Jazeera)

Bivši pripadnik vojske bh. entiteta Republika Srpska Radomir Šušnjar, koji je osumnjičen za najteže ratne zločine počinjene nad bošnjačkim civilima u Višegradu u istočnoj Bosni, pronađen je i uhapšen u Francuskoj, odakle će biti izručen pravosudnim vlastima Bosne i Hercegovine, potvrđeno je u petak iz sjedišta Tužilaštva BiH u Sarajevu.

Kako se navodi u saopćenju, Šušnjara je Tužilaštvo lociralo nakon višemjesečnih provjera te je o tome izvijestilo francusku policiju koja je provela hapšenje.

Hapšenje je komentirao i srbijanski tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević, nakon današnjeg sastanka s bh. kolegom Goranom Salihovićem, rekavši kako Beograd ima određena saznanja da je Šušnjar učestvovao i u otmici u Štrpcima 1993. godine.

Cijela operacija izvedena je u saradnji s Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju.

Radomir Šušnjar osumnjičen je da je lično i direktno, zajedno s Milanom Lukićem, kome se sudi pred Haškim sudom, kao i s drugim osobama, učestvovao u počinjenju stravičnog zločina koji je u javnosti poznat i kao “živa lomača” u kući u Pionirskoj ulici u Višegradu.

Jasna poruka

U toj kući je u julu 1992. godine zatočeno više od 60 civila bošnjačke nacionalnosti sa područja Višegrada, među kojima je bilo i žena i djece, koji su potom zapaljeni, a u unutrašnjost kuće pucano je iz automatskog naoružanja.

Tada je ubijeno 59 osoba, a samo sedam žrtava uspjelo se spasiti i preživjeti.

Tužilaštvo očekuje njegovo skoro izručenje pravosuđu Bosne i Hercegovine i nastavlja aktivnosti u pravcu podizanja optužnice.

“Navedeni događaj jasna je poruka svim osumnjičenima za ratne zločine da će Tužilaštvo i policijske agencije pronaći i procesuirati osumnjičene gdje god se skrivali, a sve u interesu vladavine prava, mira i pomirenja u Bosni i Hercegovini”, navodi se u saopćenju.

Izvor: Al Jazeera i agencije