U Hrvatskoj još blizu 70.000 mina iz rata

Od 1991. godine do danas u Hrvatskoj je u minskim incidentima stradalo 1.978 osoba (Arhiva)

Prema procjenama Hrvatskog centra za razminiranje, u ovoj zemlji je još blizu 70.000 mina zaostalih nakon Domovinskog rata, koje su raspoređene na 610 kvadratnih kilometara u 12 županija i 89 gradova i općina, saopćio je HCR, prenosi Hina.

Od 1991. godine do danas u Hrvatskoj je u minskim incidentima stradalo 1.978 osoba, od čega 511 osoba smrtno, pokazuju podaci HCR-a.

U okruženju mina i minske opasnosti još živi gotovo petina stanovnika Hrvatske.

Plan HCR-ovog humanitarnog razminiranja za ovu godinu obuhvata 51,4 kvadratnih kilometara minski sumnjivog područja.

Cjelovito rješavanje problema

Osim mina, opasnost za građane predstavljaju druga neeksplodirana ubojna sredstva, među kojima je i kasetno streljivo (tzv. zvončići), koja se još mogu naći na prostorima borbenih djelovanja tokom Domovinskog rata.

Glavna skupština Ujedinjenih naroda 2005. godine donijela je Rezoluciju o pomoći u protuminskom djelovanju kojom se 4. april proglašava Međunarodnim danom svjesnosti o opasnostima od mina i pomoći u protuminskom djelovanju.

U decembru 1997. godine Hrvatska je potpisala Konvenciju o zabrani upotrebe, proizvodnje, uvoza, izvoza i skladištenja pješačkih mina (Ottawska konvencija), koju je Hrvatski sabor ratificirao 24. aprila 1998. godine.

Kao najbitnije ciljeve za ovu godinu HCR ističe cjelovito rješavanje minskog problema Virovitičko-podravske i Dubrovačko-neretvanske županije, čime bi se broj županija zagađenih minama smanjio na deset.

Izvor: Agencije