Ostvaren san hrvatske generalice

Garašić: Žene u vojsci nikada ne smiju posustati (Daniel Kasap / Pixsell)

Piše: Tomislav Šoštarić

Gordani Garašić, 43-godišnjoj pravnici, koja se hrvatskom Ministarstvu obrane pridružila 1995. godine, prije nekoliko je dana predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović dodijelio privremeni čin brigadne generalice.

Prva hrvatska generalica uskoro kreće na misiju u Afganistan, gdje će biti savjetnica zapovjednika misije ISAF-a za rodna pitanja. Velika čast, odgovornost, ali i prilika, kaže Garašić, kako za nju tako i za Oružane snage Republike Hrvatske.

Njezin će posao, kaže, biti koordinacija i komunikacija s tijelima lokalne vlasti, obuka, potpora i rad na ojačavanju svijesti o pravima žena kod predstavnika vlasti i afganistanskih snaga sigurnosti u cilju integriranja rodne perspektive u sve aspekte života i rada afganistanskih vlasti i društva, ali i davanje dobrih savjeta nadređenima.

Ministar: Žene često mudrije od muškaraca

Kako kaže Garašić, sve više žena i u NATO-ovim misijama pokazuje da žene posao u vojsci i policiji, pa tako i u svim drugim područjima, mogu ravnopravno raditi, te da trebaju imati pristup školovanju i zaposlenju, kao i muškarci.

A upravo rad i školovanje u uglavnom muškom okruženju ono je što je kroz duge godine u Oružanim snagama iskusila brigadna generalica Garašić.

I nikad, kaže, kao žena u vojsci, nije doživjela neugodnosti, iako je prije 15 godina situacija bila ipak malo drugačija nego danas.

“Možda sam imala sreće, nikakvu diskriminaciju ja osobno nisam osjetila. Ono što je najbitnije, ono što je na prvom mjestu je da, bilo koji posao da radite, da ga radite profesionalno, da ste za njega kvalificirani, kompetentni i ako ga radite dobro, kao i vaš kolega, bez obzira je li on muško ili žensko, kolege će vas cijeniti, nadređeni će vas poštovati i to je najbolji put”, rekla je generalica Garašić.

Slaže se s njezinim riječima očito i hrvatski ministar obrane Ante Kontromanović, pogotovo kada je riječ o ulozi žena u vojnom sustavu.

“Iz osobnog sam iskustva vidio da je raditi sa ženama sjajno, da su odgovorne, uporne, ustrajne, mudrije… Često puta mudrije od nas muškaraca”, rekao je Kotromanović te naglasio da je Hrvatska sa šest posto žena u samim Oružanim snagama, te sa 40 posto na najvišim dužnostima u Ministarstvu, u vrhu zemalja članica NATO-a.

Iako nije nezadovoljna tim postocima koji se odnose na žene u Hrvatskoj vojsci, prva hrvatska generalica ipak smatra da bi njihov broj općenito u vojnim snagama i drugih država, pa i država regije, trebao biti veći.

Pritom ističe kako za to postoji i temelj jer, kako kaže, u Hrvatskoj je sve više mladih žena koje se javljaju za dragovoljno služenje vojnog roka i ulaze u sigurnosni sektor što, smatra, pokazuje da unutar hrvatskih Oružanih snaga postoje dobri standardi.

Uvijek željela biti u uniformi

“Znači da je to dobra budućnost, dobro zaposlenje, prilika za školovanje, obrazovanje i napredak u životu”, kaže Garašić, koja je oduvijek željela raditi u snagama sigurnosti, a definitivna odluka je “pala” u vrijeme i nakon rata u Hrvatskoj.

“Da mi je netko sa 15 ili 17 godina rekao da ću završiti u vojsci, možda mu tada ne bih znala odgovoriti na to pitanje, ali jednostavno sam uvijek željela raditi u vojsci ili policiji, možda i pod utjecajem američkih filmova”, našalila se prva hrvatska generalica.

Gordana Garašić na kraju je uputila i savjet ženama koje razmišljaju ili se već odlučuju na karijeru u vojsci.

“Preporučila bih im da moraju puno raditi, da se moraju ravnopravno nositi sa svojim muškim kolegama, dakle moraju učiti, biti spremne na napredovanje, na određena odricanja, kao i u svakom drugom zanimanju i da se nikad ne smije posustati. I kad dobiješ najteži zadatak, tzv. mission impossible [nemoguću misiju], ukoliko hoćeš, možeš to i obaviti”, poručila je Garašić.

Izvor: Al Jazeera