Nejasnoće o vakcinaciji djece u Srbiji

Vlada Srbije dala je saglasnost da se nove petovalentne vakcine protiv difterije, tetanusa i dječije paralize izdaju na teret države, odnosno sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja.

Odluka je, kako se navodi u saopćenju, donesena radi sigurnosti u imunizaciji djece u Srbiji.

Komisija za zaštitu stanovništva od zaraznih bolesti preporučuje domovima zdravlja da djeci daju trovalentnu vakcinu, koju proizvodi domaći institut Torlak.

Iz Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje poručili su da nema mjesta panici i da je trovalentna vakcina dobra.

Preporuku roditeljima da svojoj djeci, umjesto tzv. petovalentnim vakcinama stranih proizvođača, vakcinaciju nastave trovalentnim, koje proizvodi domaća firma, za Al Jazeeru je komentirao Zoran Radovanović, profesor epidemiologije i predsjednik nevladine organizacije Liga za imunizaciju.

Vakcine svakako pomažu

„Vakcine su u načelu, čak i one najlošije, hiljadu puta korisnije u odnosu na bolest od koje treba da štite, dok bolje vakcine, kao ona protiv tetanusa, čak i milion puta. Vakcina nosi neke rizike, poput crvenila i povišene temperature, ali bolest je neuporedivo opasnija. Petovalentna vakcina nema skoro nikakve reakcije i zahteva jedan ubod, za razliku od trovalentne, koja izaziva burnije reakcije, ali i još jedan ubod, plus vakcinu koja se daje na usta detetu“, objasnio je Radovanović.

Kada je riječ o eventualnom kupovanju vakcine u regiji i donošenju u Srbiju, Radovanović ukazuje na to kako takav transport nema smisla.

„Pitanje je ko će to i kako doneti, pa je bolje prihvatiti trovalentne vakcine, nego ići po regionu i celu situaciju iskomplikovati, a doći do lažne sigurnosti. Prenošenje vakcina je delikatan proces hladnog lanca, jer se vakcina mora čuvati u ručnom frižideru i profesionalac je mora transportovati“, dodaje Radovanović.

Prema njegovom mišljenju, ono što se događa u Srbiji je „velika sramota za 21. vek u kojem cela Evropa i civilizovan svet daje petovalentne vakcine“.

„Dogovorili smo se i mi tako, sve to uneli u pravilnik, pa je prelazak na trovalentne vakcine protiv propisa. Bolje je bilo pošteno reći: ‘Nemamo para.’ Tender za ovu godinu je raspisan 17. januara, a i uslovi su bili neprihvatljivi. Tražilo se da se u tri dana isporuče vakcine – gde to može?“, zaključno je upitao Radovanović.

Izvor: Al Jazeera