NATO otvorio zračni prostor Kosova

Otvaranje zračnog prostora trebalo bi dovesti do skraćivanja letova u regiji i osigurati uštede za aviokompanije (Al Jazeera)

Nakon 15 godina ponovno je otvoren kosovski zračni prostor za civilne letove. Vijeće Sjevernoatlantskog saveza prihvatilo je prijedlog Vlade Mađarske za tehničku provedbu kontrole leta, saopćeno je iz NATO saveza.

Generalni sekretar Alijanse Anders Fogh Rasmussen izjavio je kako je ponovno otvaranje zračnog prostora značajan primjer regionalne saradnje i korak koji će koristiti cijelom Zapadnom Balkanu.

Otvaranje zračnog prostora trebalo bi dovesti do skraćivanja letova u regiji i osigurati uštede za aviokompanije i korisnike avioprijevoza. Procjene NATO-a govore kako će ta odluka godišnje utjecati na gotovo 180.000 civilnih letova.

Kosovo se priprema za kontrolu

Direktor Odjeljenja civilne avijacije Kosova kaže kako se vrše pripreme da Kosovo kontrolira svoj zračni prostor.  

“Sada imamo drugu situaciju, gdje je Kosovu otvorena mogućnost da jednog dana, a mi se nadamo da će to biti u periodu pet godina, bude u stanju da samo upravlja svojim zračnim prostorom. Ova odluka neće imati veliki utjecaj na Kosovo, jer su avioni koji koriste gornji zračni prostor samo u tranzitu, ali će to svakako utjecati na druge zemlje regije i šire, jer će troškovi leta biti smanjeni”, ocijenio je Avdi Kamerolli.

U saopćenju KFOR-a navodi se da u skladu sa Rezolucijom 1244 Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda i Vojno-tehničkim sporazumom iz 1999. godine, zračni prostor nad Kosovom ostaje u nadležnosti NATO/KFOR-a, navodi agencija Anadolija.

Ponovno otvaranje gornjeg dijela zračnog prostora ne bi bilo moguće bez multinacionalne saradnje koja se odvija u okviru procesa normalizacije aviosaobraćaja na Zapadnom Balkanu, koji je predvodio NATO, a u saradnji sa Vladom Mađarske, susjednim državama, Eurocontrolom i još nekim partnerima.

Izvor: Al Jazeera i agencije