Narodne stranke u BiH potpisale saradnju

U Sarajevu je pet stranaka iz Bosne i Hercegovine pristupilo platformi na kojoj se zasnivaju vrijednosti evropskih narodnih stranaka.

Uz podršku kolega iz stranaka evropskog desnog centra, obavezali su se da će težiti zajedničkom ostvarenju postavljenih ciljeva na putu članstva u Evropsku uniju.

Pet stranaka desnog centra iz BiH odlučilo se na saradnju: Stranka demokratske akcije (SDA), Hrvatska demokratska zajednica BiH (HDZ BiH), Hrvatska demokratska zajednica 1990 (HDZ 1990), Partija demokratskog progresa (PDP) i Srpska demokratska stranka (SDS).


Andrej Plenković platformi bh. stranka

Vrijeme je, kazali su, da se politika u BiH ne vodi na podgrijavanju straha narodu, odnosno biračima, te da treba početi s dijalogom, izvještava reporterka Al Jazeere Lana Jašarspahić-Knežević.

‘Zajednička stvar’

“Među nama ima razlika, ali mislim da je pravilo da o razlikama ne govorimo i ne promovišemo ih, kao ključne političke stvari, već da se okrenemo zajedničkoj stvari. Garantujem da bi narednih četiri – pet godina mogli imati jedan period u kojem bi se moglo normalno raditi i u kome bi svakodnevni život mogao biti bolji”, rekao je Mladen Ivanić, predsjednik PDP-a.

Stranke potpisnice vodit će zasebnu kampanju. Koalicija nije isključena, ali tek poslije izbora, kada glasači kažu svoje.

“Kao što želim da se slijedi legitimna volja hrvatskog naroda, mi želimo slijediti volju i želju bošnjačkog i srpskog naroda. Ja mislim da današnji sporazum i okvir, koji će se malo doraditi uz ručak, pa će ga se potpisati, daje dovoljno prostora da zajedno kreiramo BiH”, istakao je Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH.

“Mi ćemo potpisati zajedničku izjavu, koja će nas obavezati da, ukoliko se ne budemo držali ovoga svega što smo danas potpisali, ostanemo na tome ovih šest mjeseci i kada svaki od nas bude imao izborni rezultat, mi ćemo prevashodno pokušati jedni s drugima da idemo u koaliciju”, ocijenio je Bakir Izetbegović, potpredsjednik SDA.

Poruke evropskih kolega

Potpisnici platforme bit će pod budnim okom evropskih stranačkih kolega.

“Ja se nadam da će stranke koje su potpisale ovu deklaraciju uvijek misliti na to ko ih je osnovao. Dakle, iz koje stranke dolaze, a ako zaborave, mi ćemo ih na to podsjetiti”, izjavila je Doris Pack, čelnica Evropske narodne stranke.

Narodnjaci iz Evropskog parlamenta poručuju da ne mogu garantirati uspjeh ovog saveza, ali da polažu velike nade u njega.

Zajedničke snage su važne za stvaranje pravne države, što je bitan uvjet za članstvo u Evropskoj uniji, u koju je Bosna i Hercegovina, kažu, dobrodošla.

Izvor: Al Jazeera