Šefica Porezne uprave podnijela ostavku

Ravnateljica hrvatske Porezne uprave Nada Čavlović Smiljanec podnijela je ostavku na tu dužnost nakon što su mediji objavili kako Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) protiv nje vodi istragu temeljem kaznene prijave koju je podnijela policija, prenose hrvatski mediji.

Po navodima iz prijave, tereti se da je stopirala ovrhu kojem je od Osječke ljevaonice i talionice željeza (OLT) trebalo biti naplaćeno najmanje milijun i pol eura poreznog duga.

Osim nje, kako su prenosili hrvatski mediji, USKOK je prihvatio policijsku kaznenu prijavu te proširio istragu i protiv vlasnika OLT-a.

Čavlović Smiljanec ostavku je podnijela premijeru Zoranu Milanoviću i on je njezinu odluku prihvatio.

“Posljednjih mjeseci moj posao bio je izuzetno težak zbog opstrukcije pojedinaca u Ministarstvu financija i više u takvim uvjetima ne mogu obavljati ovaj zahtjevan posao na način na koji smatram da bi ga trebala obavljati kvalitetno”, izjavila je ona na izvanrednoj konferenciji za novinare.

Rekla je kako će, nakon odlaska iz Porezne uprave, aktivirati svoj saborski mandat.

Milanović: Istražiti porezne dugove

Od ranije je pod istragom i bivša šefica porezne ispostave u Osijeku Ružica Kovačević, koja je navodno na traženje Čavlović Smiljanec stopirala naplatu poreznog duga OLT-u.

Ravnateljica Porezne uprave, koju je policija kazneno prijavila zbog trgovanja utjecajem, nedavno je opovrgnula povezanost s tim slučajem, istaknuvši da joj podmeću oni koji nisu radili svoj posao.

Stopiranjem ovrhe oštećen je državni proračun, te je OLT-u omogućeno da nesmetano posluje preko svojih računa do predstečajne nagodbe u svibnju 2013.

Hrvatski premijer danas je naredio ministrima financija, unutarnjih poslova i pravosuđa da istraže i prikupe dokumentaciju o svim nenaplaćenim potraživanjima države. 

Radi se o milijunima eura poreznih dugova, zateznih kamata i ostalih nenaplaćenih kazni. Dokumentacija koju sada prikupljaju ministarstva se odnose na dugove do dolaska Kukuriku koalicije na vlast prije dvije godine.

Premijer Hrvatske kaže da to nisu učinili odmah kada su preuzeli vlast, kako se ne bi govorilo o revanšizmu. Umjesto toga, dugove su, kažu, pokušali riješiti donošenjem raznih zakona. 

“To su ogromne štete za državni proračun, koje su u nečijoj režiji bile moguće do 2012. Nećemo nikoga optuživati i prijavljivati, ali pozivamo institucije da preuzmu materijale. Nemaju puno posla jer odgovornost je jasna, vertikala je jasna. To je ono što možemo napraviti da ne bi sutra netko nas optužio. Nismo se htjeli svetiti, ali to moramo napraviti”, poručio je Milanović.

Ministar financija Slavko Linić ranije je zaključio da nije bilo odgovornosti Čavlović Smiljanec zbog propusta u Područnom uredu Osijek, te da može nastaviti obnašati dužnosti ravnateljice Porezne uprave i pomoćnice ministra.

Milanović je potvrdio da je vidio očitovanje Slavka Linića o ravnateljici Porezne uprave te kazao kako je ono precizno i nema mu što dodati.

Obojica su stali u njenu obranu nakon izbijanja afere, te poručili da je nemaju namjeru smijeniti.

Izvor: Al Jazera i agencije