Radnici: Plaće, pa otvaramo Zemaljski muzej

Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine u Sarajevu ostaje zatvoren do daljnjeg, odlučio je tako radni kolektiv muzeja, nakon što je Vlada Federacije BiH, koja nema osnivačka prava nad tom kulturnom institucijom, imenovala novi Upravni odbor.

Radnici, koji već dvije godine nisu dobili plaće, pozivaju Vladu da preuzme osnivačka prava i mole za zarađene plaće.

Al Jazeerina ekipa pred zatvorenim muzejom zatekla je ekipu američkih turista, koji neće vidjeti ni Sarajevsku Hagadu, trenutno najvrednije kulturno blago Bosne i Hercegovine, niti druge eksponate, jer vrata muzeja ostaju zatvorena do daljnjeg – i Sarajlijama i stranim gostima.

“Ovdje smo ispred Zemaljskog muzeja, zapravo muzeja naše države koji je zatvoren. I to je glavni problem, jer je teško pronaći novac za projekte koji su u nadležnosti države. Tu postoje, kao što znate, određeni problemi. Veoma je tužno što sada ne možete ući unutra, jer u muzeju ima interesantnih eksponata koji govore o bosanskohercegovačkoj prošlosti”, objasnila je Amerikancima Dajana Zildžić, turistički vodič.

Uprava – predizborni trik

Al Jazeerina reporterka Nadina Maličbegović prenosi kako iz Zemaljskog muzeja poručuju da je odluka Vlade Federacije BiH da imenuje upravni odbor te kulturne institucije, predizborni trik.

“Vlada je, tvrde, ponudila kadrovska rješenja, ali ne i model za finansiranje”, dodaje Maličbegović.

Na to Vlada nije imala pravo, tvrde radnici koji od 2011. čekaju zarađene plaće, te će od Općinskog suda u Sarajevu tražiti da do utvrđivanja osnivačkih prava nad tom institucijom odloži primjenu Vladine odluke.

“Vrata muzeja su zatvorena u oktobru 2012. Radnici za 11 mjeseci nisu dobili dinar”, ukazuje Mirsad Sijarić, djelatnik Zemaljskog muzeja.

Nedovoljno novca

Za normalno funkcioniranje muzeja potrebno je više od 600.000 eura, a federalna Vlada izdvojila je četvrtinu tog iznosa.

Da bi novac bio uplaćen na račun, poručuje federalni ministar kulture i sporta Salmir Kaplan, radnici moraju početi s radom. 

“Ako misle dobiti platu za maj, moraju početi raditi u ponedjeljak. Ako misle dobiti platu za juni – 1. juna. Samo moraju znati da dinara neće dobiti dok ne otvore”, najavljuje Kaplan.

Prema svemu sudeći, drvene daske ostaju na vratima još neko vrijeme, a strani gosti s pravom će se pitati kako institucija koja je preživjela tri rata nije mogla preživjeti mir.

Izvor: Al Jazeera