Prepolovljena pomoć mladim majkama u Srbiji

Prve antikrizne mjere u Srbije pogodile su porodilje nakon što je, zbog nedostatka novca u budžetu Grada Beograda, prepolovljena jednokratna pomoć mladim majkama.

Organizacije koje štite prava mladih roditelja su protestovale, opisujući odluku beogradskih vlasti skandaloznom.

Beograđanka Maja Milosavljević jednom mjesečno odlazi u lokalni dom zdravlja kako bi dobila doznake za bolovanje.

Zaposlena je u privatnoj firmi koja joj isplaćuje 65 posto zarade, dok ostatak dobija od države. Kao trudnici, takav način pomoći joj dosta znači.

„Ako pogledate da nekih 20.000 dinara (170 eura) samo ode na pelene, onda možete misliti šta to znači“, kaže Maja.

Kao stanovnica Beograda, Maja može da računa i na jednokratnu novčanu pomoć. Do sada je to bilo i do 450 eura, ali gradska vlast je odlučila da taj iznos prepolovi.

Značajno smanjenje pomoći

Umjesto 500 eura koje su poslije porođaja dobijale nezaposlene žene, sada će dobijati 180 eura, javlja reporter Al Jazeere Marko Subotić, dodajući da zaposlene porodilje od Grada Beograda više neće dobijati 180, već 90 eura.

To će, kažu mladi roditelji, uticati na njihov budžet jer su na ta sredstva računali.

„To je nekih 90 evra kojih se dobija. Ako je paket pelena izmedju 15 i 20 evra, a mislim da pet paketa mesečno ode na bebe. Eto, uhvatila sam se pelena i umesto da imaš za tri meseca pelena, ovako imaš za mesec dana. Čisto da se taj trošak skine, mnogo bi značilo“, dodaje Maja Milosavljević.

Smanjenje naknada za porodilje iznenadilo je organizacije koje zastupaju mlade roditelje i za njih je odluka gradskih vlasti skandalozna i neprihvatljiva.

Još od formiranja nove gradske vlasti prošle sedmice, gradonačelnik Siniša Mali se žalio na loše stanje u budžetu.

Nedostatak novca

Taj manjak novca, objašnjavaju u nadležnim službama, uticao je na odluku da se smanji sva pomoć, pa i naknade za porodilje

„Ne možemo da isplatimo nešto što nemamo. Kao institucija možemo da dajemo rešenja, ali građani na kraju neće dobiti novac“, kaže Nenad Matić, beogradski sekretar za socijalnu zaštitu.

Isplate pomoći porodiljama, kako priznaju u gradskoj Vladi, kasnile su ponekad i 10 mjeseci, a sada se smanjenjem iznosa pomoći omogućuje da taj novac dobije svaka porodilja u Beogradu.

Sekretar najavljuje da će, kad se ekonomska situacija popravi, pomoć biti vraćena i povećana.

Izdvajanje novca kao podsticaj natalitetu u Srbiji predstavljen je kao jedna od mjera u ekspozeu novog premijera Aleksandra Vučića, a položaj roditelja, kako je govorio, bit će poboljšan kroz socijalna davanja.

Izvor: Al Jazeera