Građani Srbije prvi put glasaju u Mađarskoj

Vojvođanski Mađari, koji imaju dvojno državljanstvo, prvi put imaju pravo glasa na izborima u Mađarskoj. Procjenjuje se da će na predstojećim parlamentarnim izborima u nedjelju, od ukupno 254.000 Mađara koji žive na području Srbije, glasati nešto više od 40.000.

Dvadesetak dana nakon parlamentarnih izbora u Srbiji, Subotica se sprema za još jedno glasanje, javlja reporter Al Jazeere Nebojša Grabež.

Poslije građana makedonske i hrvatske nacionalnosti, pravo na izbore u državi naroda kojem pripadaju iskoristit će i vojvođanski Mađari, pripadnici najbrojnije manjinske etničke zajednice u Srbiji.

Od 65.000 ljudi, koji su nedavno dobili dvojno državljanstvo, na izborima će učestvovati blizu 40.000 upisanih u birački spisak.

“S obzirom na to da smo dobili mađarsko državljanstvo, mislim da je naša obaveza da glasamo na ovim aprilskim izborima. Inače, trebala bih uskoro diplomirati. Ukoliko ne uspijem dobiti posao ovdje, kod kuće, otići ću u Mađarsku da radim kao odgajateljica”, kaže studentica Agnes Szabo.

Bez stranačke promocije

Državljani Mađarske, koji imaju dvojno državljanstvo, sa stalnom adresom u Srbiji mogu glasati u Ambasadi Mađarske u Beogradu i u Generalnom konzulatu u Subotici. Koristi se i mogućnost glasanja putem pošte.

“Ima nas više koji imamo i boravak u Mađarskoj, sem dvojnog državljanstva. To znači da mi možemo da glasamo u ma kom gradu u Mađarskoj. Mi, Subotičani, možemo da pređemo u Segedin, gde nam je najbliže i dati svoj glas”, govori Terez Szabo-Hangya, stanovnica Subotice.

“Mi smo državljani ove države, mi nosimo državljanstvo Srbije, mi biramo naše političare ovde u Srbiji, naravno, jer ne želimo da idemo odavde iz ove države, ne želimo da isečemo Vojvodinu iz sadašnje Srbije, ali želimo da budemo i ponosni članovi mađarske nacionalnosti”, ističe katolički svećenik Jozsef Szakaly.

Iako je zvanično izostala promocija političkih partija, pojedine predizborne aktivnosti su, ipak, uočljive.

Kulturni sadržaj

Sređuju se ulice, trgovi, parkovi. Tu su i novi spomenici, kao i onaj književniku Kostolaniju Dežu – podignut prekoputa već postojećeg.

Uz još nekoliko kulturnih sadržaja, desetak dana pred izbore otkrio ga je upravo mađarski premijer Viktor Orban, koji ima dobre odnose sa rukovodstvom Srbije, koje, prema ocjeni analitičara, želi na taj način osnažiti svoju pozitivnu vidljivost unutar EU-a.

“S druge strane, da se Mađarska onda može otvorenije i sa jednom obimnijom vrstom pomoći uključivati u procese očuvanja i izgradnje identiteta mađarske zajednice. Reći ću samo da je Vlada Republike Mađarske kroz različite fondove prisutna na godišnjoj razini sa više desetina miliona eura pomoći mađarskoj zajednici u Vojvodini”, ocijenio je politički analitičar Tomislav Žigmanov.

Uz subotičke bilboarde, koji još podsjećaju na nedavno završene izbore u Srbiji, stoje i oni koji pozivaju na izbore u susjednoj Mađarskoj. Bez lidera i stranačkih simbola, sa jednostavnom porukom – “Glasaj!”

Izvor: Al Jazeera