Cerić razmatra kandidaturu za Predsjedništvo

Bivši reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, Mustafa Cerić potvrdio izjavio je kako je mogućnost da se na jesen kandidira za člana Predsjedništva BiH „uzeta u obzir i razmatra se“.

„Učešće na izborima, u svojstvu nezavisnog kandidata, je mogućnost, ali još nije odlučeno. Bit će odlučeno u odgovarajuće vrijeme. Ubrzo“, najavio je Cerić, prenosi Anadolija.

Obrazložio je i motive kandidature, rekavši kako je „jasno da i država i društvo u BiH pate od nedostatka političkog i ekonomskog vodstva“.

Odluku o mogućoj kandidaturi Cerić je najavio nakon što analizira nalaze „posebne istraživačke komisije“, koja se bavi procjenom izvedbe izborne kampanje, a to bi se moglo dogoditi u nekoliko idućih dana.

Pojasnio je kako se odlužio angažirati komisiju, jer situacija u BiH „nije dobra politički i moralno“ uz napomenu i da je „prisutna tendencija po kojoj će se situacija ekonomski čak i pogoršati“.

Po njemu, „postoji veliki broj ljudi koji su spremni ustati i preuzeti nešto da se to spriječi“.

Neće osnovati stranku

Odbacio je mogućnost osnivanja stranke, rekavši kako „Bosna i Hercegovina ima više nego dovoljno političkih partija, ali pati od nedostatka političkog kadra, sposobnog da gleda ispred svojih uskih i partijskih interesa“.

„Nažalost, postojeće političke partije su grobovi moralnog integriteta i političke kreativnosti, a politika je u BiH danas reducirana na puku razinu naplate političke kirije“, smatra Cerić.

Dodaje i kako je „jedini način da se izađe iz ovih zlokobnih krugova jasna politička alternativa sastavljena od slobodnih i nezavisnih umova koji su sposobni da izađu s novom političkom i ekonomskom vizijom“.

U tom smislu pozvao se na primjer bivšeg hrvatskog predsjednika Stjepan Mesića, podsjetivši kako su ga smatrali utopistom jer nije imao političke i stranačke strukture u kampanji.

„Njegova je utopija postala stvarnost, jer su slobodni i nezavisni umovi i srca prepoznali poruku koja nije bila okrenuta sama sebi, niti iz vlastitih interesa. Predsjednik Mesić uspio je u lomljenju željeznih političkih zidova, stvarajući novi politički prostor, koji je učinio da Hrvatska postane članica EU“, ocijenio je Cerić.

‘Nisam islamski ekstremista’

Osim o mogućem političkom angažmanu, govorio je i o prozivkama dvaju britanskih listova koja su ga, komentirajući angažman bivšeg premijera Tonyja Blaira i njegovu blisku suradnju s bivšim bh. vjerskim vođom, Cerića optužili da je „prikriveni islamski ekstremist“.

Po njemu, radi se o „argumentima ekstremno siromašnim tekstovima listova koji naginju desno“.

„Moje dugotrajno prijateljstvo i partnerstvo sa ljudima i vladom Sjedinjenih Država, kao i sa nekim članovima britanskog političkog establišmenta, demonstrira zajednički interes za održavanjem dijaloga i iznalasku načina da skupa popravimo ljudsko stanje širom svijeta i u BiH“, odgovorio je Cerić.

Za suradnju s bivšim britanskim premijerom, naveo je kako je povezan s Fondacijom Blair, te je pomagao, kako kaže, sprječavanju religijskih predrasuda, konflikta i ekstremizma.

„Napisi britanskih medija o meni su slabo istraženi i neutemeljeni. Kada se radi o mojoj ličnosti privatno ili javnom službeniku, tu nema vuka u jagnjećoj koži. Naravno, nema ni ovce“, zaključio je Cerić.

Izvor: Agencije


Povezane

U izboru za novog reisu-l-ulemu, razni politički krugovi u BiH, a i van nje, itekako imaju interesa. Ali, zasigurno, ne postoji politički faktor na bh. društveno-političkoj sceni koji može odrediti ishod izbora.

Published On 31 Jul 2012
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO