Saopćena imena članova vlade Srbije iz SNS-a

Potpredsjednik SNS-a Nebojša Stefanović je rekao da postoje još jedna ili dve manje dileme, koje će biti riješene u subotu (Tanjug)

U petak poslije podne završena je sjednica Glavnog odbora Srpske napredne sranke, na kojoj je lider stranke i mandatar za sastav nove vlade Srbije Aleksandar Vučić saopćio imena ministara, javlja Tanjug.

Potpredsjednik SNS-a Nebojša Stefanović izjavio je da će SNS imati sedam članova u vladi Srbije, uključujući i premijera, ali ne računajući nestranačke ličnosti koje predlažu naprednjaci.

SNS je predložio, kako je naveo, da ministar finansija bude Lazar Krstić, privrede Dušan Vujović, potpredsjednica vlade i ministrica građevine, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, ministar pravde Nikola Selaković, državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički, odbrane Bratislav Gašić, zdravlja Zlatibor Lončar, a policije Nebojša Stefanović.

Ministrica bez portfelja zadužena za Evropsku uniju bit će Jadranka Joksimović, dok je, prema riječima Stefanovića, dogovor da ministar energetike bude iz Socijalističke partije Srbije.

Stalna provjera ministara

Predstavljajući rješenja koja su predložili naprednjaci, Stefanović je dodao da će kandidate za ostala ministarstva predložiti koalicioni partneri.

Stefanović je novinarima, nakon sjednice Glavnog odbora, rekao da postoje još jedna ili dve manje dileme, koje će biti riješene sutra, a tiču se nekih personalnih rješenja.

Prema njegovim riječima, Aleksandar Vulin i Rasim Ljajić će također biti u vladi, a u subotu će konačno biti saopćen njen kompletan sastav.

Dodao da je dogovoreno da kandidat za ministra energetike bude iz SPS-a, ali nije mogao precizirati kada će biti potpisani koalicioni sporazumi sa socijalistima i Savezom vojvođanskih Mađara.

“Ukupno sedam članova Vlade, računajući i premijera i jednog ministra bez portfelja, biće iz redova SNS-a”, rekao je Stefanović.

On je poručio da će svi ministri biti stalno na provjeri, da neće biti nezamjenljivih te da je Glavni odbor u petak podržao Vučića u namjeri da provede odlučne reforme da bi građani živjeli bolje.

To će ujedno biti i osnovni ciljevi vlade, zaključio je Stefanović.

Prepolovljen broj ministarstava

Pred poslanike Narodne skupštine Srbije u petak je stigao prijedlog zakona o ministarstvima i vladi, kojim je predviđeno da nova vlada ima 16 ministarstava, a mandatar Vučić već je ranije najavio kako će ona biti formirana u nedjelju, 27. aprila.

Vučić je ranije rekao da je socijalistima ponudio da uđu u vladu u skladu sa svojom snagom, imajući u vidu, kako je naveo, potrebu SNS-a da “pravi Srbiju ujedinjenja, a ne podela”, i pokazuje da je drugačija od ostalih partija.

Predsjedništvo SPS-a prihvatilo je prijedlog SNS-a i njenog predsjednika o učešću u novoj vladi, ocjenjujući da je “to u najboljem interesu Srbije”.

Nakon što se predstave svi kandidati, preostaje još da Skupština Srbije prihvati prijedlog zakona o ministarstvima i vladi u subotu.

Dan kasnije trebala bi biti izabrana i nova Vlada Srbije.

Izvor: Agencije