Kiše izazvale poplave na sjeveru BiH

Obilne padavine izazvale su velike poplave na sjeveru Bosne i Hercegovine. Najteža situacija je na području Gradiške i okolnih mjesta.

Poljoprivredna zemljišta su pod vodom, kao i mnoge privatne kuće. Većina lokalnih i regionalnih puteva je poplavljena, a saobraćaj u prekidu.

U selu Vilusi, u blizini regionalnog puta Gradiška – Banja Luka, tokom noći popustio je kanal koji je štitio naselje od vodenog talasa, kaže reporterka Al Jazeere Zorana Savić.

Kiša na području Potkozarja pada već drugi dan. Ipak, poplave za lokalno stanovništvo nisu novost.

“Problemi su počeli odavno. Ovo traje već 5-6 godina. Kanal se ne održava. Evo vidite šta se sada desilo“, kaže Stevo Huvić, stanovnik sela Vilusi. Mnoge kuće su poplavljene.

Odsječene ceste

Rijeke na području Gradiške i okoline, izlile su se iz korita i prijete još mnogim domaćinstvima. Ono za što su ljudi radili cijelu godinu, sada leži pod vodom.

Lijevče polje, poznato po bogatim oranicama, suočava se sa ogromnim gubicima. Na procjene štete na usjevima još će se čekati.

“Možete pogledati kako izgledaju posijane njive. Tu roda nema i bilo kakva nadoknada štete je nemoguća, jer ne može tu niko procijeniti koliki bi bio prihod. Tako da je to jednostavno propala godina”, kaže Slaviša Kukrić iz sela Vilusi.

Veliki broj cesta između sela u Potkozarju su odsječene. Vodeni talas prijeti da ugrozi i magistralni i autoput Gradiška – Banja Luka.

Stanovništvo smatra da je taj scenario mogao biti izbjegnut. Na tarenu su ekipe civilne zaštite koje čamcima pružaju pomoć ugroženom stanovništvu.

Voda je poplavila i područje Srpca, Prnjavora, Čelinca. Zabrinjava ih činjenica da se padavine očekuju i u narednim danima.

Izvor: Al Jazeera