EU preispituje Južni tok kroz Srbiju

Brisel još nije odgovorio na prijedlog ruskog predsjednika Putina da se pregovori o snabdijevanju EU ruskim gasom održe 27. aprila u Moskvi (Arhiva)

Sekretarijat Energetske zajednice Evropske unije zatražio je od Vijeća EU da ispita zakonitost bilateralnih ugovora o izgradnji plinovoda Južni tok koji je Srbija zaključila sa Gazpromom, prenosi agencija Tanjug u četvrtak.

Sekretarijat se na ovu mjeru odlučio nakon što Srbija nije odgovorila na ponovljene zahtjeve iz Brisela da preispita poslovanje kompanija Srbijagas i Jugorosgas, koje su nosioci posla na dionici Južnog toka kroz Srbiju, navodi se saopćenju Sekretarijata.

Prema mišljenju Energetske zajednice, ugovori koje je Srbija sklopila sa Gazpromom krše takozvano „pravilo nevezivanja“ koje važi u EU, a koje kaže da jedna kompanija ne može biti istovremeno i proizvođač i distributer prirodnog plina.

Zato je Sekretarijat, nakon što je zvanični Beograd ignorirao njihove primjedbe, zatražio mišljenje od Ministarskog vijeća EU, dodaje se u saopćenju.

Upozorenja Oettingera

Ukoliko procijeni da je Srbija u prekršaju, Vijeće može donijeti političku odluku o daljim koracima u vezi sa ovim problemom.

Evropski komesar za energetiku, Guenther Oettinger, do sada je u nekoliko navrata upozorio da bilateralni ugovori koje je Gazprom sklopio sa nekoliko država, uključujući i Srbiju, nisu u skladu sa propisima EU i da se moraju preispitati.

Ova tema trebala je biti na dnevnom redu samita EU-Rusija u Moskvi, ali su pregovori o energetici trenutno u zastoju zbog ukrajinske krize.

Brisel do danas nije odgovorio na jučerašnji prijedlog ruskog predsjednika Vladimira Putina da se pregovori o snabdijevanju EU ruskim gasom održe 27. aprila u Moskvi.

Izvor: Agencije


Povezane

Koliko napetost između Ukrajine i Rusije može  ugroziti snabdijevanje Evrope plinom? Da li zemlje regije imaju alternativna rješenja? Može li se Evropa osloboditi zavisnosti od ruskog plina? Da li je gradnja gasovoda Južni tok dovedena u pitanje?U ovoj emisiji govorićemo o snabdijevanju, mogućnostima i problemima u snabdijevanju plinom zemalja regije. Naši gosti su: u Sarajevu […]

Published On 18 Apr 2014

Dok RS snažno podržava projekt, u Federaciji BiH mišljenja su da bi plinovod trebalo graditi na drugom mjestu.

Published On 22 Mar 2014

Bugarska, Mađarska i Slovenija namjeravaju braniti projekt Južni tok u Bruxellesu od optužbi Europske komisije da njihovi ugovori nisu u skladu sa zakonima EU.

Published On 11 Dec 2013
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO