Srebreničanke će se braniti na sudu

Hatidža Mehmedović (druga zdesna) i Aiša Omerović (prva slijeva) s britanskim ministrom Stephenom Williamsom u Potočarima ranije ovog mjeseca (Al Jazeera)

U Policijskoj stanici u Srebrenici danas su saslušane Srebreničanke Aiša Omerović i Hatidža Mehmedović zbog ulaska u krug Zemljoradničke zadruge u Kravici 13. jula 2013. godine, kada su članice srebreničkih udruženja odale počast više od hiljadu Bošnjaka ubijenih na toj lokaciji.

Ove Srebreničanke su se branile šutnjom i odbranu će, kažu, iznijeti na sudu.

Do sada identificirane 103 žrtve

U Srebrenici je danas održana konstituirajuća sjednica Organizacionog odbora za obilježavanje 19. godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici, potvrdio je direktor Memorijalnog centra Potočari Mersed Smajlović.

Na sjednici je za predsjednika Organizacionog odbora izabran načelnik opštine Srebrenica Ćamil Duraković, dok su za potpredsjednike izabrani predsjedavajući Upravnog odbora Memorijalnog centra Potočari Sadik Ahmetović i muftija Vahid efendija Fazlović.

“Imenovani su i pododbori i predsjednici 13 pododbora, koji su zaduženi za logistiku, sigurnost, podršku i organizaciju, i drugi”, pojasnio je Smajlović.

Naredna sjednica bit će održana kada se prikupi još potrebnih podataka, rekao je Smajlović, a sjednice Organizacionog odbora će biti održavane kada se za to ukaže potreba.

“Sa današnjim danom za ukop su spremne 103 žrtve genocida. Kako će proces identifikacije dalje ići, mi ne možemo prognozirati. Broj žrtava će do dženaze rasti sigurno, ali dokle, mi to ne možemo znati”, zaključio je Smajlović.

“Ni danas nismo davali nikakvih izjava, jer jedino možemo na sudu davati izjave. Ne znam šta bi više još moglo da se da od onoga što sam dala prije 18. jula. Ja sam rekla da stojim iza svega, ako treba odgovarati, ja ću odgovarati”, kaže za Al Jazeeru Hatidža Mehmedović, predsjednica udruženja Majke Srebrenice.

Ona ističe da postoji zakon da porodice svih žrtava u Bosni i Hercegovini imaju pravo da posjete stratišta.

“Mi smo uredno slali zahtjeve MUP-u, općinama, da nesmetano obilježimo masovna stratišta”, kazala je Mehmedović.

‘Nećemo dozvoliti da nas zastraše’

Dodala je da predstavnici vlasti iz Bratunca nisu dozvolili da porodice žrtava mogu ući u Zemljoradničku zadrugu, “položiti cvijeće i pomoliti za duše naših najmilijih koji su pobijeni tu”.

Više od 1.200 pobijeno je na tom mjestu, kazala je ona.

Mehmedović sada očekuje poziv suda.

“Ne znam stvarno više koliko treba i šta treba da urade da unište i ovo što je preostalo. Sve čovjeku ubiti, sve muške članove porodice i dovoditi sad osobu do tog čina da i ona odgovara da je kriva. Ko je taj zločin počinio? Nisam ja kriva, nego treba da odgovara onaj koji nas je doveo do onog čina da idemo na masovna stratišta, a ne da odgovaramo mi kao žrtve”, kaže Mehmedović.

Mehmedović poručuje da Srebreničanke neće dozvoliti da ih vlasti zastraše i da će i dalje tražiti da se omogući da nesmetano obiđu mjesto stradanja, i polože cvijeće i pomole se za duše najmilijih.

“Ako ne budu dozvolili, na isti način ćemo ući opet, jer mi imamo zakon, imamo pravo”, kazala je ona.

Izvor: Al Jazeera i agencije