Srbija: Dio puteva neprohodan zbog poplava

Od početka poplavnog vala u Srbiji do sada su evakuirane 503 osobe (Tanjug)

Nivo Velike Morave kroz Pomoravlje, porastao je noćas za 30 do 40 centimetara i stalno raste, a vrh vala se očekuje danas sa Zapadne i Južne Morave, rečeno je u preduzeće Srbijavode u Ćupriji.

“I pored toga na Moravi je stanje stabilno, opasnosti za naselja i imovinu nema, u okviru onog što mi branimo”, izjavio je Tanjugu Janoš Nemat, odgovorno lice u tom preduzeću.

Saobraćaj na drumu Paraćin-Trešnjevica kod mosta u Čepuru, koji je obustavljen jučer ujutro i dalje je u prekidu. Put je ispod nasipa i to je plavno područje.

Za zaštitu potrebno 95 miliona eura

Direktor Srbijavoda Goran Puzović kaže da će se procjena štete od poplava uraditi tek kada se voda potpuno povuče.
Srbijavode su dale spisak od 175 lokacija u Srbiji koje su ugrožene a da bi se te lokacije trajno zaštitile potrebno je blizu 95 miliona eura, rekao je Puzović gostujući na RTS-u.
Kada je riječ o odgovornosti, prema riječima direktora Srbijavoda vodotoci prvog reda su u odgovornosti države dok su vodotoci drugog reda u nadležnosti lokalnih samouprava. Zbog toga je najbitnije djelovati preventivno i učiniti sve kako bi se ugroženost građana i njihove imovine svela na minimum.

Što se tiče vikendica i drugih objekata, koje su izgrađene između obale rijeke i nasipa “mi ih ne vidimo, napravljeni su bez dozvole, ni za jedan objekat ni za jednu vikendicu Srbijavode nisu dale saglasnost. Svi koji su ih gradili, gradili su na svoj rizik”, istakao je Nemet.

Prognozirane nove padavine

Načelnik Odjeljenja za vanredne situacije MUP-a Srbije za Pomoravski okrug Goran Kušić izjavio je da je Morava “porasla oko 30, 35 ne više od 40 centimetara od sinoć i u toku je stanje redovne odbrane”.

Za cijeli vodotok Morave kroz Pomoravlje na snazi je stanje redovne odbrane. Ovo je preventivno, kote za vanrednu odbranu nisu još dostignute, dodao je on i napomenuo da je “obavezno dežurstvo pored svih kritičnih tačaka”.

Generalno nema nigdje poplava. Morava se izlila kod Glogovačkog mosta i Krušara, to je stari tok Velike Morave, predviđen za izlijevanje, “odušak”.

Načelnik Sektora MUP-a za vanredne situacije Predrag Marić izjavio je da je noćas najteža situacija bila u Ðunisu, gdje je vodostaj porastao za blizu 20 centimetara.

“Naši ljudi su cele noći obilazili sva ugrožena domaćinstva”, rekao je Marić i dodao da na tom dijelu  još nije bilo evakuacije.

Govoreći za TV Pink o vodostajima u cijeloj Srbiji, Marić je rekao da je uglavnom stagnacija i manje opadanje vodostaja na rijekama, ali da se u vrlo malom broju slučajeva rijeke vraćaju u korita i da se, uz to, već sutra, prema vremenskoj prognozi, očekuju obilne padavine.

Od početka poplavnog vala u Srbiji do sada su evakuirane 503 osobe, precizirao je Marić i dodao da se ne isključuju takve mogućnosti i da je u toku izrada operativnog plana.

Marić je preporučio lokalnim samoupravama, da se angažiraju svim kapacitetima pogotovu u opštinama gdje je proglašena vanredna situacija.

Direktor Srbijavoda Goran Puzović je rekao za TV Pink da se provode sve mjere koje su jučer bile na snazi i da su u svih 10 opština, gdje je proglašena vanredna situacija, ekipe stalno na terenu.

On je naglasio da je jučer bio najugroženiji atar sela pored Aleksinca, gdje su preduzete mjere da se zaštiti naselje Vitkovac.

S obzirom da su vodostaji na svim rijekama visoki i da se očekuju nove padavine i topljenje snijega sa planina, neophodne mjere će se provoditi i narednih dana, a džakovi sa pijeskom će biti distribuirani u najugroženija područja, najavio je Puzović.

Na većini putnih pravaca u Srbiji saobraćaj se obavlja bez većih problema i zastoja, ali su zbog kiše, koja je proteklih dana padala, pojedini putni pravci i dalje neprohodni.

Kako je jutros saopćio jutros Auto-moto savez Srbije, neprohodne su dionice državnih puteva Kuršumlija – Kuršumlijska Banja i Merćez – Lukovska Banja.

Neprohodna je i dionica Blaževo – Merćez – Kuršumlija, pa se učesnici u saobraćaju vraćaju nazad preko Brzeće – Brus – Ravni -Blace za Kuršumliju.

Obilne kiše i bujice oštetile su kolovoz i na dijelu puta Kraljevo – Goč, zbog čega je i na ovoj dionici saobraćaj u potpunom prekidu.

Iz Javnog preduzeća Putevi Srbije upozoravaju vozače na odrone, koji su i pored redovnog čišćenja i uklanjanja sa kolovoza česti i predstavljaju dodatnu opasnost u vožnji duž Ðerdapske i Ibarske magistrale, dolinom Ibra i Drine, kroz Ovčarsko-kablarsku, Grdeličku i Sićevačku klisuru, kao i na području Majdanpeka.

Izvor: Agencije