Thaci traži podršku za Oružane snage Kosova

Thaci kazao da bi u sastavu oružanih snaga bilo 5.000 aktivnih vojnika i 3.000 u rezervi (Reuters)
Thaci kazao da bi u sastavu oružanih snaga bilo 5.000 aktivnih vojnika i 3.000 u rezervi (Reuters)

Kosovski premijer Hashim Thaci u srijedu je pozvao sve poslaničke grupe u Skupštini Kosova da podrže Vladin prijedlog o osnivanju Oružanih snaga Kosova  i izrazio očekivanje da će predsjedništvo Parlamenta već u četvrtak donijeti takvu odluku.

On je podsjetio da je kosovski Ustavni sud dao pozitivno mišljenje o tom prijedlogu, uz konstataciju da se predloženim amandmanima ne krše prava i slobode zagarantovane Ustavom.

Vlada Kosova je početkom marta usvojila i proslijedila Parlamentu prijedlog o osnivanju Oružanih snaga Kosova, sa zadatkom zaštite teritorijalnog integriteta, uključujući i sjever Kosova.

Izmjene Ustava

Da bi taj prijedlog bio usvojen, prethodno bi se morale izvršiti izmjene u Ustavu, za što je potrebna dvotrećinska većina u Kosovskom parlamentu, sastavljenom od 120 poslanika, kao i dvije trećine glasova poslanika iz nealbanskih zajednica.

“Sva pitanja za koja su nadležni Vlada Kosova i Ustavni sud sada su već okončana i nadamo se da će Predsjedništvo Skupštine donijeti odluku, ako je moguće i sutra, jer je Vlada spremna da to procesuira i u Skupštini, kako bismo donijeli odluku o osnivanju vojske Kosova”, rekao je Thaci na sastanku Vlade, prenosi javni servis RTK.

Kosovska vlada je 4. marta usvojila prijedlog kojim bi postojeće Sigurnosne snage Kosova bile transformisane u Oružane snage, kao i to da Ministarstvo sigurnosnih snaga promijeni ime u Ministarstvo odbrane.

Reakcija Beograda

Agim Ceku, ministar sigurnosnih snaga, kazao je da ne postoji nijedan razlog da se odgađa ova odluka. On je istakao da su “međunarodni faktori saglasni da ne treba odgađati formiranje Oružanih snaga Kosova”.

Thaci je tada, kako prenose prištinski mediji, rekao da bi u sastavu tih oružanih snaga bilo 5.000 aktivnih vojnika i 3.000 u rezervi.

Na to je odmah reagirao premijer Srbije Ivica Dačić izjavom da najavljeno formiranje kosovske vojske nije dio Briselskog sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

“Oni su to ranije najavljivali, ali mi (Srbija) smo tražili garancije od NATO-a i KFOR-a da, ukoliko se nekada formira ta vojska, ne smije da dolazi na sever Kosova bez odobrenja KFOR-a”, rekao je Dačić.

On je dodao kako se nada da će te garancije, dobijene od NATO-a i KFOR-a, biti realizovane u praksi ako bude potrebe.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO